Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„Colesterolul rău“ şi prevenirea bolilor cardiovasculare grave

Nutriționiştii ne recomandă să ne supraveghem alimentația, prin includerea în dietă a alimentelor care să ajute la scăderea nivelului colesterolului „rău”.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 29.01.2018 - 17:09

Prevenirea bolilor cardiovasculare depinde în mare măsură de stilul nostru de viață, de alimentaţie, dar şi de renunţarea la sedentarism şi la obiceiurile nocive. 

Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime. HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism. Vasele de sânge sunt astfel protejate de eventualele depuneri de grăsime. LDL-colesterolul sau „colesterol rău” este implicat în transportul colesterolului către țesuturi. Dacă este prezent în exces în organism, colesterolul se depune pe vasele de sânge și duce la formarea unor plăci de aterom, din cauza cărora arterele se îngustează și își pierd elasticitatea, circulația sângelui fiind îngreunată. În timp, acest proces duce la apariția unor boli cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Factorul ereditar trebuie depistat din timp

Așadar, nivelul colesterolului poate fi ținut sub control atunci când creșterea lui este legată de stilul nostru de viață. Cu toate acestea, există și situații în care, în ciuda eforturilor noastre, colesterolul poate avea în continuare valori foarte ridicate. Acest fapt poate indica existența unei afecțiuni denumită hipercolesterolemie familială. Este vorba despre o boală genetică transmisă ereditar. Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creșterea alarmantă a LDL-colesterolului și, în timp, poate bloca funcționarea arterelor inimii sau ale creierului, provocând infarctul de miocard sau accidente vasculare cerebrale la vârste foarte tinere, de 30/40 de ani. În cazul persoanelor care moștenesc această afecțiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulți și de peste 250 mg/dl la copii. Fiind o afecțiune ereditară, dacă unul dintre părinți este afectat, copiii au probabilitatea de 50% de a moșteni boala. Cu toate că apariția hipercolesterolemiei familiale nu poate fi controlată, este foarte important ca ea să fie depistată la timp.

Analizele de sânge periodice, esenţiale

Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifestă printr-un simptom anume, de aceea singura metodă prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este în urma analizelor medicale specifice. Medicul este singurul în măsură să ne recomande analizele necesare, să interpreteze rezultatele, să evalueze situația și să pună un diagnostic. Dacă ascultăm recomandările medicului, urmăm un tratament corect și avem un stil de viață sănătos, hipercolesterolemia familială poate fi ținută sub control, iar riscul de infarct poate fi similar cu al unei persoane neafectate de această boală.

Recomandări

Pentru păstrarea unui echilibru alimentar și pentru menținerea colesterolului sub control, este indicat să intercalăm mesele copioase și consumul de alimente de natură animală, cu mese bazate pe alimente ușoare, cum ar fi salatele. De asemenea, medicii ne sfătuiesc să limităm consumul de grăsimi și băuturi răcoritoare dulci, să creștem consumul de fructe și legume proaspete și să consumăm alimente care conțin grăsimi bune, cum ar fi uleiurile vegetale și marine, nucile și semințele. Pe lângă o alimentație echilibrată, este bine să facem zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare moderată, să renunțăm la fumat și să limităm consumul de sare și de zahăr. 

TOP 3 alimente care scad colesterolul

Merele. Fibrele, cele solubile în mod deosebit, au demonstrat o eficiență deosebit de mare în lupta cu colesterolul “rău”. Potrivit specialiștilor, 15 grame de fibre solubile consumate zilnic pot determina scăderea nivelului colesterolului cu până la 10%. Printre fibrele solubile care au acest efect se numără pectina, o substanță prezentă în măr care scade colesterolul “rău” și ajută procesul de digestie. Consumul zilnic de mere poate ține sub control nivelul colesterolului, afirmă specialiștii în nutriție.

Usturoiul. Beneficiile usturoiul lui sunt cunoscute încă din timpuri străvechi, fiind considerat o plantă medicinală încă din antichitate. Bogat în fitonutrienţii seleniu, zinc, mangan și vitaminele A şi C, usturoiul întărește sistemul imunitar, împiedică formarea cheagurilor de sânge, favorizând circulația, și joacă un rol activ în combaterea colesterolului LDL. Pentru a beneficia 100% de proprietățile medicinale ale usturoiului, acesta trebuie consumat crud.

Berea. “Mesele copioase de sărbători reprezintă, fără îndoială, o tentație căreia nu mulți îi rezistă, punând astfel organismul la grea încercare. Dacă însă consumarea în exces a alimentelor se produce și după o perioadă de post, organismul trebuie să facă față unei provocări și mai mari. De aceea, este nevoie ca în această perioadă să introducem în dietă alimente care să ajute organismul să lupte cu colesterolul LDL, așa-numitul colesterol «rău». Sursă de antioxidanți și fibre solubile, chiar berea, consumată moderat, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol «bun», HDL”, spune nutriţionista Corina Aurelia Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Antioxidanții prezenți în bere au ca sursă chiar ingredientele naturale din care această băutură este fabricată: cerealele şi hameiul. Cantitatea totală de antioxidanţi din bere depinde de tipul de bere.

Colesterolul mărit este una dintre principalele cauze a apariţiei bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral şi a infarctului miocardic.

Cu toate că este blamat pentru aportul de colesterol, oul este un aliment complet, bogat în proteine de foarte bună calitate, dar și în vitamine și minerale. Recomandarea medicilor este ca acesta să existe în dieta noastră măcar de trei ori pe săptămână. Oul conține colesterol, însă efectul pe care îl are consumul de ouă asupra nivelului de colesterol este nesemnificativ, prin comparație cu efectul consumului de grăsimi saturate și de grăsimi trans.(Lygia Alexandrescu, președinte al Societății Române de Educație Nutrițională)

Comentarii