17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleClaudia Cardinale împlinește 80 de ani. Actrița este omagiată la Napoli pentru...

Claudia Cardinale împlinește 80 de ani. Actrița este omagiată la Napoli pentru întreaga carieră

Cu prilejul aniversării a opt decenii de viaţă, Teatro San Carlo din Napoli a pregătit o mare sărbătoare, o surpriză despre care protagonista memorabilului film “Ghepardul” (1963) a mărturisit săptămâna aceasta că “nu ştie nimic” şi care are ca obiectiv omagierea cariera prolifică a uneia dintre personalităţile cinematografiei naţionale şi internaţionale.

Actriţa s-a născut în Tunisia, din părinţi italieni, la Goulette la 15 aprilie 1938, pe vremea când era protectorat francez sub numele de Claude Josephine Rose Cardin. Cariera de actriţă a fost un rezultat al întâmplării având în vedere că iniţial dorea să devină învăţătoare.

Însă în aprilie 1957 a avut o apariţie episodică alături de Omar Sharif în coproducţia franco-tunisiană ”Goha”, un film care a fost distins cu premiul special la Festivalul de la Cannes şi care a marcat o cotitură în viaţa ei. În 1958, Cardinale joacă în ”I soliti ignoti”, de Mario Monicelli după care vor urma ”Il magistrato” şi ”Un maledetto imbroglio”.

Claudia Cardinale devine muza indiscutabilă a lui Luchino Visconti începând din anii 1970 jucând sub ordinele sale în filmele: ”Rocco e i suoi fratelli” (1960), ”Il gattopardo” (1963), ”Vaghe stelle dell’Orsa…” (1964) şi ”Gruppo di famiglia in un interno” (1974).

Memorabilul său rol din “Ghepardul”, alături de Burt Lancaster şi Alain Delon, rămâne poate cea mai bună interpretare a vieţii sale, însă cariera ei cinematografică a mers mult mai departe, cu roluri în Italia dar şi dincolo de ocean, la Hollywood, unde a devenit una din actriţele cele mai admirate.

La Hollywood a jucat în filme memorabile ca ”The Pink Panther” (1963), în regia lui Blake Edwards; ”Circus World” (1964), alături de John Wayne; ”The Professionals” (1966), sau ”Don’t Make Waves” (1967), împreună cu Tony Curtis.

În 1984, interpretează rolul amantei fostului dictator italian Benito Mussolini, Clara Petacci, în filmul ”Claretta”, în regia soţului său Squitieri, fiind distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de film de la Veneţia în 1984.

Pe lângă ampla sa carieră cinematografică, Claudia Cardinale a jucat şi în teatru, debutând pe scenă în anul 2000 în regia lui Maurizio Scaparro, în piesa ”La Venexiana”. Din 1999, actriţa a fost numită Ambasadoare a Bunei Voinţe la UNESCO, pentru angajamentul său în favoarea drepturilor femeilor, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă