16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Clasificarea parfumurilor în funcție de concentrație. Care sunt cele mai persistente?

Parfumurile sunt cele care oferă o stare de bine și care completează cu succes orice ținută, fie ea de zi sau de seară. Atunci când porți aroma preferată pe piele, ai mereu senzația că emani eleganță și rafinament. La fel și când în preajma cuiva un miros de parfum discret și plăcut. Considerat a fi un accesoriu de nelipsit atât pentru femei, cât și pentru bărbați, licoarea frumos mirositoare are și ea câteva aspecte definitorii, cum ar fi concentrația.

În general, despre un parfum trebuie să știi cum să-l alegi astfel încât să ți se potrivească, cum și în ce zone ale corpului să-l aplici ca să persiste mai mult și cum să-l adaptezi în funcție de momentul zilei sau de anotimp. Pe lângă aceste aspecte care sunt esențiale e important să cunoști și câteva lucruri legate de compoziția lui. Parfumurile sunt împărțite în patru mari categorii, în funcție de concentrație. Cel mai probabil ai observat că pe sticlă scrie “eau de parfum”, prescurtat EDP sau “eau de toilette”, adică EDT. În traducere, le numim apă de parfum și apă de toaletă, fiind două dintre cele mai populare parfumuri în materie de concentrație. Însă nu sunt singurele.

Mai jos vei găsi o clasificare a parfumurilor în funcție de concentrație. Sunt patru la număr, iar cu cât e mai concentrat cu atât va fi mai persistent.

Extractul de parfum

Extractul de parfum sau parfumul în varianta lui cea mai pură este de departe cel mai persistent. Acesta are o concentrație de până la 35%, are un aspect mai dens și o consistență mai uleioasă față de celelalte, asta și pentru că are în compoziție o cantitată mai mică de alcool. Pe piele, parfumul durează până la 24 de ore de când a fost aplicat. Din aceste considerente, prețul este unul mai ridicat și, în general, se găsește făra pulverizator și în sticle care nu au o cantitate mai mare de 30 de ml. De asemenea, nu toate brandurile existente pe piață au varianta extractului de parfum.

Apa de parfum (EDP)

Apa de parfum sau EDP, așa cum apare prescurtarea pe sticlele parfumate, este destul de populară și este a doua în ceea ce privește concentrația. Mult mai slabă decât extractul, dar totuși destul de persistentă, apa de parfum durează pe piele sau pe haine până la 12 ore, în funcție și de brand. Parfumurile Versace, de exemplu, au o persistență dată de procentul de uleiuri parfumate pe care-l conțin și care poate varia de la 8% la 15%.

Apa de toaletă (EDT)

Poate cea mai populară variantă a parfumurilor existente pe piață, de la branduri celebre, este apa de toaletă. Principalul motiv este prețul accesibil și faptul că toate numele din industria parfumurilor o produc. Apa de toaletă, prescurtată EDT, are o concentrație de uleiuri parfumate între 4% și 8%. Mai slabă în intensitate față de apa de parfum, mirosul său persistă aproximativ patru, poate cinci ore.

Pont: Dacă utilizezi apă de toaletă, pentru a spori persistența este important să-ți pregătești pielea înainte. Hidratează foarte bine după duș și aplică imediat câteva picături de parfum. Apoi, reaplică pe durata zilei la interval de câte ore pentru a păstra prospețimea aromei. De asemenea, nu uita să aplici în punctele corpului care au puls, cum ar fi gâtul sau încheieturile.

Apa de colonie

De asemenea, în industria parfumurilor există și apa de colonie, cea mai puțin concentrată, cu 2, până la 5% uleiuri esențiale. Apa de colonie are cea mai mare cantitate de alcool, motiv pentru care persistența sa este de cel mult trei ore.

Parfumurile, deși au același miros, diferă în funcție de concentrație, iar asta le determină persistența pe piele, pe haine sau în păr. Alege varianta pe care o consideri potrivită pentru tine și ține cont că mirosul oricărui tip de parfum pe care-l porți trebuie să fie emanat în mod discret.

Ultima oră
Pe aceeași temă