15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleCinci secrete de care trebuie să ții cont pentru producerea vinului în...

Cinci secrete de care trebuie să ții cont pentru producerea vinului în propria gospodărie

Oenologii vin în întâmpinarea celor își produc vinul în propria gospodărie recomandându-le să urmeze cinci pași esențiali în procesul de vinificație.

Pasul 1. Pregătirea încăperii și a vaselor

Spațiile în care  are loc fermentarea mustului trebuie să fie aerisite, permițând circulația curenților de aer pentru a evita acumulările de dioxid de carbon care se degajă pe parcursul fermentației alcoolice. Pentru o fermentare în condiții optime, este recomandat ca temperatura în aceste spații să fie între 15-18°C. Mustul trebuie depozitat în recipiente curate, care nu au fost folosite pentru stocarea altor produse alimentare sau nealimentare.

Pasul 2: Fermentarea mustului

Transformarea mustului în vin, în condiții normale, durează aproximativ 2-3 săptămâni. În timpul fermentației, este recomandată utilizarea dopului cu eprubetă. Fermentația alcoolică este încheiată atunci când degajările de dioxid de carbon din masa mustului încetează și când vinul, după proba gustului, nu conține zahăr rezidual în compoziție. Din 17 grame de zahăr se obține 1 grad alcoolic.

Pasul 3: Tragerea vinului de pe drojdie sau primul pritoc

La câteva zile după încheierea fermentației alcoolice este indicat ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie format (tras), în prezența dioxidului de sulf (primul pritoc).

Pasul 4: Tragerea de pe drojdie sau al doilea pritoc

La aproximativ 40 de zile de la momentul descris anterior se recomandă ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie rămas (al doilea pritoc).

Pasul 5: Pregătirea vinului pentru consum

Păstrarea vinului se face în vase pline evitându-se contactul cu aerul. Începerea unui vas impune transvazarea cantității de vin în ambalaje mai mici, pline. Dacă acest lucru nu este respectat, calitatea vinului va avea de suferit, cu efecte negative asupra aspectului, mirosului și gustului.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă