12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleCele mai potrivite sporturi pentru copii in functie de varsta

Cele mai potrivite sporturi pentru copii in functie de varsta

Cu totii stim deja ca activitatea fizica joaca un rol esential in pastrarea sanatatii noastre fizice, emotionale, dar si mentale, fiind recomandata a fi practicata cu regularitate, indiferent de varsta. In ceea ce ii priveste pe cei mici, sportul face minuni in dezvoltarea lor armonioasa, intareste oasele, creste imunitatea si stimuleaza buna functionare a sistemului cardio-vascular. Am mai putea mentiona, desigur si reducerea semnificativa a riscului de obezitate precum si dezvoltarea musuculaturii, extrem de importanta in pastrarea unei postrui corporale corecte.

Dincolo de beneficiile fizice, practicarea unui sport ii invata pe copii arta de a colabora in echipa, ii ajuta sa inteleaga mecanismul de cauza-efect, prin care succesul se construieste intotdeauna cu multa disciplina si efort sustinut.Si performantele intelectuale cresc semnificativ daca copilul duce o viata activa, acest fapt fiind justificat prin oxigenarea adecvata a sistemului nervos, precum si prin stimularea naturala a neurotransmitatorilor din creier precum serotonina, oxitocina, dopamina etc., responsabile pentru starea de bine a copilului.

In continuare, am trecut in revista cateva sporturi si exercitii potrivite pentru copilul tau in functie de varsta si stadiul sau de dezvoltare.

1. Grupa de varsta 0-4 ani.

Nu exista varsta prea mica pentru ca micutul bebelus sa se initieze intr-o activitate fizica. Cu cat incepe mai de timpuriu, cu atat corpul copilului se va dezvolta mai armonios. Insotiti de parinti, bebelusii inca din primele de viata pot sa practice inotul, apa fiind un mediu cu care ei deja se simt familiari. Asadar orienteaza-te dupa cursuri de inot special gandite pentru bebelusi, in bazine cu apa fara clor, PH echilibrat si temperatura optima. Intra aici si vezi un articol care explica beneficiile apei si importanta inotului pentru bebelusi.

2. Grupa de varsta 4-8 ani.

De la 4-5 ani, stadiul de dezvoltare al copilului este suficient de avansat atat cognitiv cat si fizic incat sa poata sa se poata adapta unui cadru fix, cu reguli si modalitati prestabilite de operationalizare. Astfel, sporturile de echipa precum baschet, fotbal, handbal, hochei sunt ocazii excelente de a adera la un grup de copii cu care sa faca echipa in vederea atingerii scopului coumn. Miscarea fizica va deveni astfel o placere si un prilej minunat de a-si cosolida increderea in sine, construind in acelasi timp relatii de prietenie si colaborare cu coechipierii. Pe acest site gasesti un articol care dezbate importanta sportului pentru copii, precum si cateva indicii prin care sa-l indrumi catre cea mai potrivita optiune.

3. Grupa de varsta 10-14 ani.

In acest stadiu, copilul are deja o perspectiva clara asupra potentialului sau, a aptitudinilor si abilitatilor sale precum si un set de preferinte personale. Asadar, acum nu trebuie decat sa fie incurajat in a-si urma propriile dorinte si curiozitati, atat in ceea ce priveste miscarea, cat si pe celelalte planuri. Si pentru ca la aceasta varsta copilul este deja preocupat si de imaginea sa, achizitioneaza-i un echipament sportiv in care sa se simte bine. Aici gasesti tricouri de fete pentru educatie fizica si sport cat si articole sport pentru baieti, pentru toate varstele si gusturile.

Parintele trebuie sa-l indrume din spate sa se orienteze catre un sport care se pliaza pe personalitatea lui deja conturata. Mizand pe ideea de compensare, copilul timid, introvertit ar trebui indurmat spre sporturi de echipa, in timp ce copilului plin de efervescenta, deja popular in cercul de prieteni, i s-ar potrivi mai degraba un sport individual, care sa-l invete arta disciplinei si sa-l aporpie mai mult de el precum karate sau box.

Asadar, nu ne ramane decat sa alegem acel sport potrivit pentru copilul nostru tinand cont de cateva criterii esentuiale precum: categoria de varsta, genul, aptitudinile sale fiziologice si inclinatiile native si desigur opiniile si preferintele lui exprimate deschis.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Mari personalități artistice vor fi prezente la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din iunie

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale...
Ultima oră
Pe aceeași temă