19.5 C
București
luni, 14 iulie 2025
AcasăLifestyleCele mai delicioase reţete cu cireşe: pofteşte vara-n bucătărie 

Cele mai delicioase reţete cu cireşe: pofteşte vara-n bucătărie 

Cireşele sunt cu siguranţă vedetele verii: gustoase, dulci, aromate şi iubite de oameni de toate vârstele, acestea merită un loc special în frigiderul sau cămara ta. Ce-i drept, sezonul lor e foarte scurt, aşa că e bine să te bucuri de ele cât se găsesc, la începutul verii. Le poţi folosi în fel şi chip în bucătărie, atât pentru prăjituri, cât şi pentru ceaiuri sau băuturi pline de savoare.

Invita vara la tine-n bucătărie cu aceste reţete cu cireşe, 100% uşor de pregătit:

Pandişpan cu cireşe

Pandişpanul cu cireşe poate fi cea mai iubita reţetă a verii. Ce-i drept, are de toate: fructele vedetă, şi anume cireşele, textura pufoasă şi aerata şi un mod de preparare foarte simplu. Uite ce-ţi trebuie pentru 4 porţii generoase de pandişpan cu cireşe:

  • 180 de grame unt
  • 180 de grame zahăr
  • 200 de grame faina
  • 5 ouă
  • un plic de praf de copt
  • esenţa de vanilie
  • jumătate de kilogram de cireşe, fără sâmburi

Începe prin a bate untul moale cu zahărul până când obţii o textură cremoasă. Adaugă peste crema obţinută faina, gălbenuşurile, praful de copt şi esenţa de vanilie. Amestecă bine şi lăsă deoparte, cât timp baţi albuşurile spumă cu un vârf de sare. Mai apoi, incorporează albuşurile în crema obţinută din unt, zahăr, faină şi gălbenuşuri. Amestecă încet, de jos în sus.

Toarnă amestecul obţinut într-o tavă, pune și cireşele curăţate şi uscate, iar apoi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 40-45 de minute. Vei obţine un pandişpan cu cireşe delicios.

Ceai din cozi de cireşe

Ceaiul din cozi de cireşe poate avea efecte antiinflamatoare, diuretice şi de susţinere a digestiei, unde mai pui că are un gust delicios. În plus, când prepari reţete cu cireşe, de la prăjituri şi până la smoothie-uri, e păcat să arunci cozile. Mai degrabă, le usuci şi le foloseşti pentru a prepara ceaiuri delicioase sau chiar ice-tea, de ce nu? 

Întinde cozile de cireste pe un prosop sau hârtie de copt, într-un loc curat, uscat şi ferit de razele directe ale soarelui, că acestea să se usuce. În câteva zile acestea vor fi gata uscate, numai bune de pus deoparte şi folosit pentru ceai. Păstrează-le într-un borcan sau într-o cutie alimentară.

La jumătate de litru de apă foloseşte 1-2 linguri de cozi de cireşe şi lasă amestecul să fiarbă pentru 5 minute. Ceaiul din cozi de cireşe se poate transforma rapid în ice-tea dacă-l laşi să se răcească, adaugi gheaţă şi miere. Nu-l consuma în exces, iar dacă suferi de afecţiuni cronice sau urmezi un tratament medicamentos, cere sfatul medicului sau farmacistului înainte de a-l consuma.

Smoothie cu cireşe

Un smoothie cu cireşe e numai bun când ai poftă de ceva dulce, fără zahăr adăugat şi uşor de preparat. Uite de ce ai nevoie pentru o porţie gustoasă de smoothie:

  • o mână de cireşe spălate şi curăţate de sâmburi
  • o jumătate de banană
  • 300-400 ml apă, lapte sau lapte vegetal (în funcţie de consistenta dorită)
  • un praf de cacao
  • un strop de esenţă de vanilie

Ca să prepari acest smoothie savuros, tot ce ai de făcut e să amesteci ingredientele de mai sus în blender. Îl poţi servi la micul-dejun, că gustare sau îl poţi lua cu tine la birou, în parc ori la sală. Desigur, ai şi libertatea de a aduce modificări reţetei, fără să te temi că o vei strica. Reţetele de smoothie sunt uşor de ajustat după bunul plac: adăugă alte fructe, scoate banana, foloseşte iaurt în loc de lapte ori adaugă cafea.

E păcat să treacă vara fără să te bucuri de cireşe. Bineînţeles, le poţi mânca ca atare, ca desert ori gustare, însă e o idee bună şi să le faci loc în tot felul de reţete. Cireşele sunt excelente în reţete de pandişpan sau smoothie, iar dacă nu vrei să faci risipă, păstrează, usucă şi foloseşte cozile pentru ceai.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă