14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleCele mai comune afecțiuni întâlnite la persoanele de peste 50 de ani

Cele mai comune afecțiuni întâlnite la persoanele de peste 50 de ani

De la sistemul cardiovascular la cel osos, de la vedere la imunitate, funcțiile organismului încep să iși piardă din eficiența de altădată. Însă această etapă este absolut firească în viața fiecărui om, de aceea, trebuie tratată cu luciditate și cu o atitudine cât se poate de pozitivă. Astăzi, tehnica medicală și tratamentele inovatoare reușesc să reducă foarte mult simptomele acestor afecțiuni, de aceea, este bine să știi cu ce condiții medicale te poți confrunta după o anumită vârstă, pentru a ști cum să te gestionezi.

Probleme cardiovasculare
Sistemul cardiovascular este poate unul dintre cele mai complexe mecanisme din organismul uman. Eficiența sa, însă, are de suferit odată cu trecerea anilor, de aceea, persoanele trecute de pragul de 50 de ani sunt extrem de expuse unor afecțiuni cardiovasculare precum: hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic. Riscurile tensiunii arteriale pot fi evitate prin reducerea consumului de sare, creșterea efortului fizic, intreruperea fumatului sau reducerea consumului de alcool. De asemenea, vizitele la medicul cardiolog trebuie să devină o obișnuință după 50 de ani, pentru prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare grave.

Probleme de vedere
Ochii tăi resimt din plin trecerea timpului. De aceea, foarte multe persoane trecute de pragul de 50 de ani se confruntă cu probleme de vedere, atât la apropiere, cât și la depărtare. Pentru că cele mai multe afecțiuni de această natură tind să se agraveze, în cazul în care nu sunt tratate, este recomandat consultul oftalmologic, de îndată ce apar primele simptome specifice: dureri de cap, dificultăți la citit, privire încețoșată. Glaucomul, miopia și hipermertropia sunt afecțiuni oftalmologice de care trebuie să te îngrijești, până nu e prea târziu.

Probleme la nivelul oaselor
După prima tinerețe, organismul începe să absoarbă din în ce mai rapid țesut osos vechi, producerea de țesut nou devenind astfel un proces mult mai lent. De aceea, întregul sistem osos se caracterizează ( după o anumită varstă ) prin slăbiciune și fragilitate. Durerile la nivelul articulațiilor sunt o afecțiune cât se poate de comună ( mai ales la schimbările climaterice bruște ), iar fracturile devin un risc extrem de posibil. Medicul ortoped poate oferi o mulțime de informații vitale, legate de apariția anumitor afecțiuni la nivelul sistemului osos, precum osteoporoză sau artrită, precum și de modul în care durerile aferente pot fi tratate sau ameliorate.

Pragul de 50 de ani este într-adevăr o piatră de hotar pentru foarte multe persoane, din punct de vedere al sănătății generale. Un număr de afecțiuni pot apărea în jurul acestei vârste, localizate la inimă, oase, ochi, auz etc. Hipertensiunea arterială, glaucomul, artrita sunt doar câteva dintre condițiile medicale specifice acestei perioade din viața unui om. Din fericire, tehnica medicală și informarea corectă pot trata sau pot ameliora o mulțime dintre semnele acestor afecțiuni. Îndrumarea avizată este extrem de recomandată, de aceea, persoanele trecute de pragul de 50 de ani trebuie să trateze cu foarte multă seriozitate controalele medicale.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă