21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleCe presupune pescuitul sportiv și ce avantaje are

Ce presupune pescuitul sportiv și ce avantaje are

Cunoscut și sub denumirea de pescuit recreativ, pescuitul sportiv se numără printre cele mai plăcute și relaxante activități adoptate de persoane din întreaga lume. Unul dintre motivele pentru care este atât de popular este numărul locurilor în care poate fi practicat, variind de la bălți și râuri și ajungând la lacuri și chiar Delta Dunării. Astfel, oricine poate pescui oriunde își dorește. Pe lângă echipamentul adecvat, există și anumite reguli care trebuie urmate pentru ca partidele de pescuit să fie extrem de plăcute, relaxante și finalizate cu câteva capturi ce merită un festin pe cinste!

 

Cum se definește pescuitul recreativ?

Comparativ cu pescuitul comercial, pentru care se întocmesc documente speciale ce atestă cantitatea de pradă ce urmează să fie prinsă și numărul de exemplare din fiecare specie, pescuitul sportiv (sau recreativ) este un sport întreprins de persoanele care văd pescuitul doar ca hobby. În anumite zone, sunt prevăzute norme de aplicare pentru pescuitul de tipul catch and release. Acest stil presupune prinderea și aruncarea peștilor imediat după ce aceștia sunt capturați, în așa fel încât volumul fiecărei specii de pește să poată fi controlat. Anumite locații percep taxe pentru cantitatea sau numărul peștilor prinși de pescari, pe care aceștia îi păstrează. Fiecare zonă are propriile taxe, precum și cantitatea maximă admisă.

 

Din ce este format echipamentul unui pescar sportiv?

Atât pescuitul sportiv, cât și comercial, impun fiecărui pescar echipament specializat – indiferent de nivelul la care se află. Echipamentul se alege de la un magazin de pescuit în funcție de categoria de pescuit, împărțindu-se în: pescuit staționar, pescuit de răpitori, pescuit la crap și pescuit marin. Bineînțeles, pescuitul staționar este cel mai des întâlnit și este cea mai comună alegere a pescarilor sportivi.

O partidă de pescuit recreativ (de tip staționar) nu poate avea loc în lipsa echipamentului adecvat. Vorbim aici despre undița preferată sau o lansetă. Spre deosebire de undiță, lanseta integrează si o mulinetă special concepută pentru a arunca momeala în locul dorit, de cele mai multe ori în zone mult mai îndepărtate. Firele (de nailon, textil sau fluorocarbon) joacă un rol la fel de important ca și cârligele. Acestea trebuie alese în funcție de curbură, plecând de la tipul peștelui și ajungând la zona în care pescuiești.

Firul poate fi scufundat cu ajutorul plumbilor, cunoscând în prealabil adâncimea la care vrei să pescuiești și tipul peștelui. Nu uita însă de momeală – nici un pește nu se va apropia de un fir (sau un cârlig) care nu are ceva bun de oferit. Găsești la orice magazin online articole pescuit necesare, pentru ca viitoarea partidă de pescuit să fie una de neuitat.

 

Ce reguli trebuie urmate pentru a întreprinde pescuitul sportiv fără probleme?

Fiecare zonă piscicolă are propriile reguli și regulamente care trebuie cunoscute în prealabil, pentru a fi urmate cum se cuvine. Atât orarul, cât și prohibițiile sau perioadele de activitate sunt elemente imperios necesar a fi cunoscute, pentru a înțelege care sunt limitelele de desfășurare a activității. Ia în calcul faptul că, pentru a pescui în anumite zone, ai nevoie de un echipament special. Nu uita însă să verifici dacă zona în care pescuiești are reglementări în ceea ce privește cantitatea de pește pe care o poți păstra.

Pescuitul recreativ (sau sportiv) este o activitate extrem de plăcută și îndrăgită de categorii diverse de persoane din țara noastră. Având la îndemână echipamentul potrivit, vei avea parte de cele mai relaxante partide de pescuit din ultimii ani!

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă