10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe lucrari aduce inceputul primaverii in gradina si livada

Ce lucrari aduce inceputul primaverii in gradina si livada

Incepand cu luna martie, pot fi plantate in gradina salata verde, ceapa, usturoiul, ierburile aromatice si bulbii de primavara. Tot acum, se aplica taierile in uscat la vita-de-vie, pentru a pastra forma butucului si tratamentele fitosanitare la pomii din livada, in asa fel incat sa combatem fainarea, rapanul si daunatorii. Sa le luam, pe rand, insa.

 

Ce putem planta in gradina, in martie si aprilie

In gradina de legume, daca solul nu este inghetat la inceputul primaverii (germinarea are loc de la 10 grade Celsius in sus), se planteaza arpagicul, usturoiul, salata, patrunjelul, spanacul, morcovul, ridichile de luna, mazarea si fasolea timpurie. In aceasta perioada putem planta si ierburile aromatice – busuiocul, salvia, rozmarinul – nu in gradina, ci in sera, insa, unde vom cultiva si rasadurile de rosii, ardeii, vinetele, varza, conopida, castravetii si dovleceii.

Spre finalul lunii martie, putem trece la plantarea cartofilor, care trebuie să fie incoltiti. Perioada aleasa depinde si de regiune – in zona de sud a tarii, unde primavara se instaleaza, de obicei, mai repede, ne putem ocupa de plantarea cartofilor incepand cu jumatatea lunii martie, in timp ce in zonele de deal si munte am putea avea de asteptat pana la inceputul lui aprilie.

Aprilie este momentul in care putem iesi la camp, pentru a planta si aici mazare, morcov, salata verde, ridichi, praz si sfecla rosie.

In gradina de flori, lunile martie si aprilie sunt prielnice plantarii bulbilor de primavara, adica begonia, dalia, gladiola, crinul, bujorul. Alte flori care prind radacini acum sunt margaretele, macii, panselutele, galbenelele si trandafirii de gradina.

 

Ce lucrari ne asteapta in livada

Daca vremea permite lucrarile in livada, incepand cu luna februarie si pe tot parcursul lunii martie, vom planta merii, ciresii, piersicii si caisii, in locuri care le ofera suficienta lumina, iar in perioada martie-aprilie, putem infiinta si culturile de mur si zmeura. In curte, martie este luna in care putem planta gardul viu.

Lucrarile solului, la pomii fructiferi, se fac imediat dupa ce s-a topit zapada si s-a uscat pamantul, luna martie fiind si momentul in care putem stropi pomii impotriva fainarii si gargaritei florilor de mar. Tot acum se aplica ingrasamintele necesare si se realizeaza lucrarile de taiere, obligatorii la toate speciile, mai putin piersicul si caisul, care nu rezista la fel de bine la frig si care pot fi taiati mai tarziu. Despre cat de importanta este aceasta lucrare si cum se realizeaza corect, pentru fiecare specie de pomi fructiferi, poti afla mai multe din acest articol despre taierea pomilor.

Luna aprilie este si momentul pentru numeroase lucrari in vie: completarea golurilor la viile tinere, afanarea solului, irigarea prin picurare si aplicarea primelor tratamente fitosanitare, spre finalul lunii. 

Cele mai citite

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă