21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleCât de importantă este alimentația pentru un sistem imunitar eficient

Cât de importantă este alimentația pentru un sistem imunitar eficient

Nutriţioniştii atrag atenţia că sistemul imunitar are nevoie de nutrienți de calitate pe care îi regăsim îndeosebi în fructe și legume proaspete, precum și în cerealele integrale. 

La aceste două categorii se pot adăuga cu succes inclusiv diverse băuturi preparate din ingrediente naturale, cum sunt sucurile de fructe sau legume și, în condițiile în care este consumată cu moderație, chiar berea. Datorită cerealelor și hameiului prezente în rețeta de fabricare, berea poate fi considerată la rândul ei o sursă de antioxidanți. De aceea, atunci când este consumată cu moderație poate contribui chiar la întărirea sistemului imunitar. Consumul moderat de bere este considerat ca fiind un pahar de 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați.

 „În timpul iernii, suntem tentați să credem că organismul nu are nevoie de aceeși cantitate de lichide ca vara și să diminuăm cantitatea consumată. Însă temperaturile scăzute se pare că pot inhiba senzația de sete, ceea ce are drept rezultat chiar deshidratarea organismului. În acest context, se poate adăuga chiar și un alt efect secundar: reducerea semnificativă a cantității de nutrienți, vitamine, minerale sau antioxidanți pe care o putem asigura organismului prin completarea cantității de apă cu diverse băuturi preparate din ingrediente naturale”, explică dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Sfecla roşie şi rodiile, izvor de antioxidanţi

Conținutul bogat în vitamina C și nivelul ridicat de antioxidanți din sfecla roșie contribuie la întărirea sistemului imunitar, prevenind instalarea virozelor și a stării de gripă în sezonul rece. Sfecla roșie poate fi integrată în dieta alimentară sub diverse forme (crudă, fiartă, coaptă sau suc), iar beneficiile sale pentru organism sunt variate. Fructele de rodie sunt, de asemenea, o sursă importantă de antioxidanți, prevenind oxidarea celulelor sau formarea radicalilor liberi. Din doza zilnică recomandată de vitamina C, cea care contribuie semnificativ la un sistem imunitar puternic, rodiile conțin aproximativ 15%.

Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule, cu rol în apărarea organismului împotriva agenților patogeni (virusuri, bacterii sau toxine). O alimentație sănătoasă sprijină acțiunea sistemului imunitar în lupta cu bolile, iar sfecla roșie, rodiile și berea consumată cu moderație sunt doar trei dintre alimentele pe care le putem include în dieta zilnică, mai ales în sezonul rece.

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă