11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleCât costă sejurul de Paşti în zonele turistice ale României

Cât costă sejurul de Paşti în zonele turistice ale României

Pe iubitorii de tradiţii, Bucovina îi aşteaptă la încondeiat de ouă în costume tradiţionale. În anul 2018, preţurile vor fi între 700 şi 2.500 de lei de persoană.

Hotelierii din Bistriţa-Năsăud încearcă să-şi atragă turiştii, de Paşti, cu oferte care pleacă, pentru trei nopţi de cazare cu demipensiune, de la 700 de lei de persoană/sejur. Turiştii sunt aşteptaţi cu produse tradiţionale, specifice sărbătorilor de Paşte, realizate de gospodinele pricepute din întreg judeţul.

În cea mai frumoasă zonă din Bistriţa-Năsăud, Tihuţa – Colibiţa, proprietarii de pensiuni şi localuri se întrec în oferte inedite. Una dintre pensiuni oferă din partea casei, pentru un sejur de trei nopţi petrecute la coada lacului Colibiţa, unde studiile au arătat că este cel mai pur aer din Europa, o cină festivă din partea casei, după ce oaspeţii revin de la Slujba de Înviere. Tot aici li se oferă, înainte de a pleca la biserică, şi un coş cu produse din parte casei, pe care musafirii îl pot duce la biserică pentru sfinţire, conform unei vechi tradiţii păstrate în zonă.

Pentru oaspeţii care vor să petreacă câteva zile de relaxare în Bistriţa-Năsăud, proprietarii de pensiuni pregătesc de Paşte un meniu special, cu ouă roşii, drob de miel, pască dulce şi sărată, friptură de miel sau ciorbă de miel.

În Bucovina, operatorii din turism au oferte care includ şase zile petrecute în una din cele mai frumoase şi pline de tradiţii zone din România.

O pensiune din comuna Vama le oferă turiştilor care aleg să-şi petreacă Paştele în Bucovina, un program deosebit, care include şase zile de cazare, cu pensiune completă, preţurile pornind de la cu 1.625 de lei de persoană şi ajungând până la 5.000 pentru doi adulţi şi doi copii.

În cele şase zile petrecute la Vama, oaspeţii vor fi învăţaţi să încondeieze ouăle, să picteze pe sticlă icoane şi vor fi răsfăţaţi cu bucate tradiţionale de casă, berbecuţ la proţap, delicatese din miel, iar duminică, în ziua de Paşte, se dă startul unui concurs de ciocnit ouă.

Nu lipsesc nici programele artistice cu dans şi muzică, focul de tabără şi concursul de karaoke.

Un han situat foarte aproape de mănăstirile Suceviţa şi Putna le oferă turiştilor, pentru 1.200 de lei/pachetul de persoană, patru zile deosebite în care pot vizita mai multe dintre mănăstirile din nordul Moldovei.

Oaspeţii vor fi aşteptaţi cu bucate alese, vor ajuta la pregătirea coşului cu bucate pentru a-l duce la sfinţire, şi după ce turiştii vor aduce Lumina sfântă în Noaptea de Înviere, vor fi aşteptaţi cu o masă tradiţională.

În ziua de Paşti, proprietarii hanului le propun turiştilor să servească împreună prânzul îmbrăcaţi cu toţii în costum popular bucovinean. Oferta include şi o zi întreagă de vizitare a mănăstirilor din zona Bucovinei.

La o altă pensiune, situată aproape de mănăstirea Voroneţ, pentru 1.400 de lei de persoană, turiştii pot petrece cinci zile cu demipensiune şi masă festivă inclusă, pot participa la slujba de Înviere de la Mănăstirea Voroneţ, vor fi învăţaţi de meşterii populari să încondeieze ouă, iar în ziua de Paşti vor fi poftiţi să se spele cu apă înroşită de oul încondeiat “ca să fie sănătoşi şi rumeni în obraji tot anul”.

Pensiunea oferă în ultima zi de sejur şi o cină câmpenească, cu grătare făcute lângă un foişor, vin şi ţuică fiartă, dulciuri bucovinene, distracţie şi voie bună.

Valea Prahovei

De sărbătorile pascale, în staţiunile de pe Valea Prahovei, pentru turişti sunt pregătite ateliere de încondeiat ouă sau de realizat felicitări. Oamenii vor învăţa să prepare turta dulce şi vor lua parte la spectacole de magie şi la o vânătoare de ouă.

Pentru trei nopţi de cazare, la un hotel de cinci stele, din Sinaia, turiştii plătesc 2.500 de lei. Pachetul include, pe lângă cazare, acces la Centrul SPA al hotelului, concert, masă tradiţională în noaptea de Înviere şi dejunul pascal. În plus, copiii vor avea cadouri surpriză aduse de Iepuraş.

La un hotel de trei stele din Sinaia, de Paşti, trei nopţi de cazare cu mic dejun inclus costă 1.240 lei, locul în camera dublă. Sejurul include primire tradiţională cu ouă roşii, vin si cozonac în Noaptea de Înviere, un dejun pascal, cu meniu tradiţional şi program artistic. Turiştii vor participa şi la o tombolă cu premii. Potrivit ofertei, copiii cu vârsta de până la 6 ani vor beneficia de gratuitate la cazare cu mic dejun, dar vor plăti 80 de lei pentru masă.

Mai ieftin este sejurul la o pensiune din Sinaia unde turiştii achită, pentru sejurul de Paşti, 1.110 de lei pentru două persoane. Sunt incluse 3 nopţi de cazare şi micul dejun pascal.

În Buşteni, la un hotel de trei stele, oferta de Paşti include 3 sau 4 nopţi de cazare şi costă de la 405 lei la 600 de lei, în funcţie de durata pachetului şi tipul de camera. Pachetul de servicii include, pe lângă cazare, mic dejun, gustarea tradiţională din Noaptea de Înviere, dejun în ziua de Paşti. Pe toata perioada sejurului, turiştii au parcare gratuită, internet wi-fi şi acces la terenurile de sport.
Copiii cu vârstă până la 6 ani au gratuitate la micul dejun şi la cazare, daca nu se solicita pat suplimentar, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani se achita jumătate din valoarea pachetului.

Litoralul românesc

Cei care doresc să petreacă o vacanţă de Paşti pe Litoral o pot face anul acesta pentru preţuri ce pleacă, în medie, de la160 de lei / persoană, pentru o noapte de cazare, şi pot trece de 2.500 de lei/ persoană pentru un sejur de trei nopţi de cazare, în această perioadă fiind deschise în special unităţile de patru şi cinci stele.

Pentru că Litoralul nu este o destinaţie aleasă de mulţi turişti în perioada Sărbătorilor Pascale, puţini dintre hotelierii de pe litoral au pregătit oferte pentru minivacanţa de Paşti. Majoritatea unităţilor de cazare care au pregătit, totuşi, pachete sunt în staţiunea Mamaia, dar se găsesc hoteluri şi în Eforie, sau în staţiunile din sudul litoralului.

„În general oferta în perioada Sărbătorilor Pascale merge mai mult pe o componentă internă, adică petrecerea timpului liber în facilităţile pe care le oferă fiecare hotel, pentru că litoralul nu este o destinaţie tradiţională de Paşti. În această perioadă, românii aleg, dacă rămân în ţară, destinaţiile tradiţionale, de genul Bucovina ori Maramureş, şi nu vin în mod special pe litoral. Litoralul nu este, tradiţional vorbind, pregătit. Nu avem atracţii care să funcţioneze pe perioada extrasezonului şi, logic, nu prea sunt turişti”, spune unul dintre hotelierii de pe litoral.

Astfel, numai câteva unităţi hoteliere, cele mai multe aflându-se în Mamaia, au venit cu oferte pentru Sărbătorile Pascale. Aici, o noapte de cazare începe de la 168 de lei/ persoană la un hotel de patru stele şi poate ajunge la aproximativ 2.500 de lei/ persoană pentru un sejur de trei nopţi de cazare.

De asemenea, unele unităţi au pregătit şi pachete, care includ trei ori patru nopţi de cazare, în regim All inclusiv, la preţuri ce ajung şi chiar depăşesc 3.000 de lei/ camera dubla /pachet, pentru doi adulţi.

Preţurile pot include cazare în cameră dublă cu mic dejun, cina în seara de Înviere, prânz tradiţional de Paşti, surpriza de la Iepuraş ori saună, turul centrului vechi al Constanţei cu ghid, iar unii dintre hotelieri le-au pregătit turiştilor şi excursii la mănăstirile din Dobrogea şi programe artistice.

În Eforie, Nord şi Sud, preţurile pleacă de la 90 de lei/noapte pentru camera dublă într-o vilă sau pensiune, pentru două persoane, şi ajung până la 400 de lei/sejur, într-un hotel de trei stele, cu mic dejun şi Masa Festiva de Paşti.

În sudul litoralului au pregătit oferte pentru turiştii care vor să petreacă Paştele la mare, în general, hoteluri de 3 şi 4 stele din Mangalia. Preţurile variază între 269 de lei/ persoană – pachetul de două nopţi şi pot urca până la 1.341 lei/sejur, într-un apartament cu balcon şi vedere la mare, pentru doi adulţi. Şi aici pachetele includ, pe lângă masa festivă de Paşti, micul dejun, acces gratuit la facilităţile unităţilor hoteliere şi programe speciale pentru copii.

Turiştii pot vedea în această perioadă vestigiile istorice din municipiul şi judeţul Constanţa, precum monumentul de la Adamclisi sau cetatea Enisala, ori pot face vizite la mănăstirile din Dobrogea, printre care Mănăstirea şi Grota „Sfântul Apostol Andrei”, locul unde Sfântul Apostol Andrei a adus, pentru prima oară, credinţa creştină pe pământ românesc.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă