8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleCase ecologice: Vila din Luminiş, premiată la Bienala de Arhitectură 2018

Case ecologice: Vila din Luminiş, premiată la Bienala de Arhitectură 2018

Volumul principal orizontal este parțial mascat de acoperișul verde ondulant și de fațadele realizate din gabioane, peste care sunt așezate două corpuri de tip șură tradițională. Formele și materialele au fost alese astfel încât casa, premiată la ediţia din acest an a Bienalei de arhitectură, secţiunea “Arhitectura verde”, se integrează perfect în peisajul deosebit.

Clădirea este realizată din materiale de construcții naturale după principii sustenabile, apropiindu-se de standardele de casă pasivă, autonomă (off the grid). Fundațiile, planșeul peste sol și taluzurile masive de la extremități s-au construit din beton, structura casei este din cadre de lemn de rășinoase umplute cu cărămizi nestructurale din lut nears, parțial acoperiș terasă pe grinzi din lemn încleiat învelită cu strat vegetal semi-intensiv din răsaduri locale, iar parțial acoperiș șarpantă din lemn cu înveliș din șindrilă de lemn.

S-au folosit plăci OSB 4 fără formaldehizi, plăci fibrolemnoase de densitate medie, permeabile la vapori, termoizolații din baloți de paie și celuloză la pereți, plăci fibrolemnoase la pardoseli și celuloză la acoperiș, tencuieli interioare pe bază de var, tencuieli lucioase pe bază de var hidraulic, rezistente la apă în grupurile sanitare. Pardoseala din beton șlefuit mecanic și umplutura din lut din pereți (inclusiv la etaj) reprezintă o masă termică consistentă în clădirea din lemn.

Zidurile din baloţi de paie compactaţi

În exterior baloții de paie compactați sunt acoperiți cu tencuială de lut multistrat și un înveliș de protecție (neexistând streașină) din pietre așezate în gabioane prinse de scheletul din lemn al peretelui. Corpul etajului a primit un înveliș din scânduri cu suprafață arsă (tehnică japoneză Shoui Sugi Ban pentru protecţia materialului lemnos).

design interior: Kiss Emőke

Versantul sudic al șarpantei este acoperit aproape integral cu panouri solare fotovoltaice care împreună cu sistemul de stocare cu baterii satisface în proporție de 90% necesarul de energie al clădirii. Casa nu este total autonomă, existând un branșament la rețeaua de electricitate pentru siguranță în zilele foarte reci și înnorate.

Încălzirea prin pardoseală a spațiilor și prepararea apei calde menajere se realizează cu o pompă de căldură sol/apă. Pentru irigații automatizate se captează apa pluvială într-un recipient îngropat în dâmbul artficial.

 

 

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă