19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleCasa de Asigurări de Sănătate îi contrazice pe medicii de familie. Pacienţii,...

Casa de Asigurări de Sănătate îi contrazice pe medicii de familie. Pacienţii, victime colaterale

În opinia CNAS, interesul pacienţilor este primordial, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca mijloc de presiune în cursul unor negocieri, induce nelinişti nejustificate practic întregii populaţii a României.

Conducerea instituţiei a avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în urma cărora s-au convenit numeroase modificări ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018, se menţioneată într-un comunicat de presă primit de România Liberă.

Totodată, proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei.

Circa 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru. CNAS va căuta căi de soluţionare şi a propunerilor rămase încă în acest moment în discuţie, iar pentru acele propuneri care nu ţin de competenţa instituţiei va face demersuri de comunicare interinstituţională.

Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului Contract-cadru se numără liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie. De altfel, aproape toate măsurile de debirocratizare discutate au fost incluse în proiectul actului normativ menţionat.

CNAS își exprimă în continuare convingerea că numai prin dialog și colaborare între partenerii contractuali se îndeplinește misiunea asumată atât de instituţie, cât și de membrii SNMF și FNPMF de a asigura serviciile medicale atât de necesare asiguraților. „Dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor, nu poziţiile de forţă, de aceea îi invităm la responsabilitate pe medicii de familie, astfel încât pacienţii să nu fie lăsaţi să sufere” – a declarat preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor Mihai.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că urmăreşte îndeaproape discuțiile dintre medicii de familie și conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care au pornit de la premisa că modificările la contractul cadru trebuie să vizeze debirocratizarea și eficientizarea sistemelor informatice.

“Am constatat că, în prezent, dialogul se axează mai mult pe negocieri de ordin financiar. Ca urmare, încercând să răspundem noilor solicitări primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru anul viitor este prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei. Consider că numai printr-un parteneriat strâns între medici, autorităţi şi pacienţi se poate realiza reforma în sănătate, iar aici rolul medicului de familie este unul extrem de important. Am avut numeroase întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie și am toata disponibilitatea pentru dialog și colaborare. Din punctul meu de vedere lucrurile se rezolvă numai la masa dialogului. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să ne gândim la pacienții noștri pentru că toți suntem în slujba lor. Pacienții sunt cei care au de suferit din cauza acestor blocaje”, a spus ministrul Bodog.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă