Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Care sunt de fapt efectele sucurilor asupra organismului

Îndulcitorii artificiali sunt unele dintre principalele ingrediente ale sucurilor dietetice, dar studiile au arătat că aceştia pot provoca o serie de probleme de sănătate, relatează Business Insider.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.08.2018 - 10:03

Sucurile dietetice au apărut la începutul anilor 1960 şi promiteau, datorită conţinutului redus de calorii şi de zahăr, să fie o alternativă mai sănătoasă la sucurile obişnuite.

În privinţa gustului, este greu de făcut diferenţa între sucurile obişnuite şi cele dietetice şi la fel de greu este şi pentru organismul uman să facă această diferenţă.

Până nu demult, tot ceea ce mâncam conţinea un anumit număr de calorii. Când mâncăm ceva dulce, de exemplu, creierul trimite semnale pancreasului, iar acesta începe să producă insulină, care stochează moleculele de zahăr în celulele noastre, pentru energie.

Atunci când bem sucuri dietetice, îndulcitorul ne păcăleşte corpul să creadă că este zahăr, dar când caloriile nu apar, insulina nu are ce să stocheze.

Cercetătorii consideră că păcălirea repetată a organismului nostru poate explica de ce studii după studii ajung la aceeaşi concluzie, că sucurile dietetice sunt asociate cu sindromul metabolic.

Sindromul metabolic este un mix  format din tensiune arterială mărită, un nivel ridicat al glicemiei şi creşterea în greutate, care amplifică riscul de diabet zaharat, boală cardiacă şi atac vascular cerebral.

De fapt, un studiu a constatat că băutorii de sucuri dietetice prezintă un risc mai ridicat de atac vascular cerebral şi demenţă decât băutorii de sucuri obişnuite.

Un alt studiu derulat pe parcursul a opt ani, în perioada 1979-1988, a arătat că participanţii care la început aveau o greutate normală şi au băut în medie 21 de sucuri dietetice pe săptămână au prezentat  un risc dublu de a deveni suprapoderali sau obezi până la sfârşitul studiului, comparativ cu oamenii care nu au consumat deloc astfel de băuturi.

În timp ce consumarea unui suc dietetic la masă pare o alternativă gustoasă şi fără calorii, cercetările încep să arate că acesta ar putea fi cel mai nepotrivit moment, pentru că produsul poate perturba modul în care sunt metabolizate caloriile reale. Astfel, ar putea rezulta calorii în exces care să fie metabolizate ca grăsimi.

O altă problemă ar putea fi faptul că îndulcitorii artificiali din sucurile dietetice pot fi de zeci până la de sute de ori mai dulci decât zahărul. Aşa că atunci când îi gustăm, creierul nostru anticipează mai multe calorii decât primim. Este ca atunci când mergem la o petrecere şi aşteptăm multă mâncare, primim în schimb câteva legume şi brânză vegană şi plecăm nemulţumiţi şi flămânzi. În acelaşi mod, îndulcitorii artificiali ne fac creierul să dorească mai mult, iar studiile au arătat că acest lucru conduce la un apetit crescut şi la o posibilă creştere în greutate, la şoareci şi la oameni.

Comentarii

loading...