Plita este un electrocasnic din ce în ce mai prezent în locuințele noastre. Însă, dat fiind numărul mare de modele existente, alegerea plitei potrivite este destul de dificilă. Pe gaz sau electrică? Pe inducție sau vitroceramică? Iată care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor plite existente pe piață. Spre deosebire de alte tipuri de electrocasnice pe care le găsești pe piață aproape în egală măsură în versiuni încorporabile și neîncorporabile, cel mai probabil plita pentru gătit vei dori să o încorporezi în mobilier.
Plită: pe gaz sau electrică?
Pe piață, producătorii propun două tipuri principale de plite: pe gaz și electrice. Diverse întrebări pot fi puse pentru a determina care este plita cea mai adaptată profilului celei care gătește, printre care:
-Frecvența cu care se gătește;
-Tipul de gătire privilegiat: la foc mic, încălzirea mâncării, la cuptor;
-Numărul de ochiuri necesare;
-Racordare la rețeaua de gaz a orașului sau alt tip de racord;
-Pentru a lua cea mai bună decizie trebuie să studiezi avantajele și dezavantajele celor două tehnologii.
Cum funcționează gătitul pe gaz?
Gătitul pe gaz este cel mai apreciat tip de gătit, chir și de cei mai cunoscuți chefi. Iată principalale atuuri oferite de gătitul pe gaz:
Este, înainte de toate, apreciat pentru utilizarea facilă. Un singur buton este de ajuns pentru a porni plita;
Poți urmări cu ușurință evoluția gătitului. Precizia reprezintă unul din principalele atuuri oferite de plite pe gaz.
Gazul este sursă de energie accesibilă;
Cum funcționează gătitul pe plita electrică?
Alături de un cuptor, plita electrică este un electrocasnic regăsit în numeroase bucătării. Plitele electrice dispun de ochiuri rotunde care se încălzesc prin conducție. Puterea se poate ajusta în funcție de preparatele gătite. Înainte de a opta pentru acest tip de plită în detrimentul unui aragaz, trebuie să îi cunoști avantajele și dezavantajele.
Principalele avantaje:
Plita electrică păstrează mai mult timp căldura, drept urmare este indicată pentru gătitul unor preprate care necesită mai mult timp de gătire, câteva ore.
Ușor de folosit, acest tip de plită este indicată pentru persoanele amatoare în ale gătitului sau pentru cei aregătesc ocazional;
Plita este robustă deoarece fonta din care este compusă suportă șocurile;
Plita este compatibilă cu diferite ustensile de bucătărie
Plită pe inducție sau vitroceramică?
Plita pe inducție are un aspect asemănător cu plita vitroceramică. Însă, cu toate acestea sunt dotate cu două tehnologii diferite care prezintă propriile avantaje și dezavantaje. Inducția funcționează datorită câmpului magnetic creat de către o bobină din cupru situată sub plita de sticlă. Iată care sunt avantajele saele:
Acest tip de gătit este compatibil cu oale din oțel emailat, din fontă sau inox;
Afișează o variație de temperatură rapidă. Este ușor să ajustezi temperatura, în funcție de preparatul gătit;
Curățarea ușoară se numără printre atuurile ofeite de plita pe inducție;
Plita vitroceramică este alcătuită din două tehnologii, radiantă și halogen. Iată care sunt principalele avantaje ale plitei vitroceramice:
Temperatura urcă rapid în comparație cu modelele tadiționale;
Indicatorii de căldură sunt vizibili pentru a reduce riscul de arsuri;
Curățarea este simplă, cu ajutorul unui burte;
Afișează un design modern;
Plitele mixte conțin atât arzătoare pe gaz, cât și zone de încălzire electrice, îmbinând astfel avantajele ambelor tipuri de alimentare.
Cel mai probabil principalul aspect luat în considerare în alegerea unei plite va fi prețul, dar nu trebuie să uitam nici de tipul de energie pe care îl ai la dispoziție, de funcțiile suplimentare, de costurile de instalare, dar și costurile cu factura de energie.
Oricare ar fi alegerea ta, cu siguranță va fi una performantă, mai sigură și mai elegantă decât vechiul aragaz.