2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleBronzate, fără riscuri. Cum să ne protejăm și cât să ne expunem

Bronzate, fără riscuri. Cum să ne protejăm și cât să ne expunem

Rețeta clasică pentru o vacanță reușită include, printre elementele sale obligatorii, și crema de protecție împotriva arsurilor solare.

Pentru a fi însă eficientă, protecția solară trebuie să respecte câteva condiții, avertizează dr. Oana Cuzino, medic primar Gerontologie – Geriatrie.

Câteva reguli de bază se aplică în funcție de culoarea pielii și de vârstă.

“Copiii sub 14 ani și persoanele cu pielea albă, translucidă, care se înroșesc imediat la contactul cu soarele – obligatoriu factor de protecție 40 sau SPF 50. Copiii de peste 14 ani și adulții cu pielea normală, nici prea deschisă, nici prea închisă, care se bronzează dar se și înroșesc ușor – factor de protecție 30. Copiii peste 14 ani și adulții cu pielea măslinie, puțin mai închisă la culoare, care se bronzează ușor și se înroșesc rar – factor de protecție 20. Dacă ai pielea foarte închisă la culoare, un produs cu SPF 15 este suficient”, explică dr. Oana Cuzino într-un material postat pe site-ul https://doc.ro.

Există și alte produse concepute pentru protecție solară, dar ele au rezultate mai slabe. De exemplu, loțiunile cu factor de protecție 10 și uleiurile de plajă se recomandă a fi folosite doar după ce am stat la soare câteva zile și am început să ne bronzăm fără arsuri solare, și numai dimineața sau spre seară, când soarele este mai blând.

Uleiul de măsline, deși foarte apreciat în alimentație, are efecte discutabile în ceea ce privește protecția solară. Unii specialiști spun că produsele de protecție e bine să conțină și ulei de măsline. Dr. Oana Cuzino consideră însă că uleiul de măsline nu face decât să accelereze procesul de bronzare, astfel încât riscul de arsuri devine și mai mare.

Cel mai cald și, în consecintă, cel mai periculos interval de timp al zilei este între orele 11 – 15. Indiferent de perioada aleasă, nu se recomandă să stăm la soare, neîntrerupt, mai mult de două – trei ore. Pe termen scurt, expunerea greșită la soare produce arsuri și un aspect inestetic, iar pe termen lung poate favoriza apariția unui cancer de piele.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă