10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleBolile tiroidei – numărul pacienților s-a triplat în ultimii 6 ani

Bolile tiroidei – numărul pacienților s-a triplat în ultimii 6 ani

Oboseala continuă, irascibilitatea și episoadele de depresie nu sunt normale. Sunt semne că pacientul trebuie să-și examineze nivelul de TSH din sânge, atrag atenţia specialiştii, care susţin că medicii de familie trebuie să le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice pentru depistarea precoce a bolilor tiroidei şi evitarea apariţiei complicaţiilor. De cele mai multe ori însă, pacienţii cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic.

„Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simțim bine. Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, insist ca atât femeile, cât și bărbații peste 35 de ani să-și testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge”, spune dr. Rodica Petriș,  medic endocrinolog. La rândul său, dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Române de Medicină a Familiei, declară că, „înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred că este foarte important ca pacienților care prezintă simptomele acestor afecțiuni și care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigații endocrinologice amănunțite”.

Se cere un program de screening

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) cere implementarea de urgență a unui program național de screening pentru afecțiunile tiroidiene. „În întreaga lume, programele naționale de scre­ening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România, însă, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialiști atenționează că în România sunt mulți pacienți nediagnosticați. De aceea, insistăm ca autoritățile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienți, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar”, spune Rozalina Lăpădatu, președinte APAA.

Ea argumentează că un program național de screening ar putea, pe de o parte, să le ajute pe ­femei să conștientizeze că simptomele precum ­modificările greutății, stările de anxietate sau depresie ori insomnia ar ­putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect.

Pe de altă parte, dacă autoritățile ar ști cu exactitate câți pacienți sunt, ar putea lua măsurile potri­vite ­pentru ei.  

Semne şi simptome:  

  1. fluctuații ale greutății;
  2. constipație;
  3. oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  4. la femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului;
  5. depresie.

RISCURI

Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroză) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, și tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

CIFRE

  • În 2010 s-au înregistrat 35.439 cazuri noi de boli tiroidiene. În 2016, au fost depistate de trei ori mai multe (83.413 cazuri noi), potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.
  • 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei.
  • În 2016, numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate în mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale.
Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă