3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleBIFE 2019, eveniment major pentru decoraţiile de interior

BIFE 2019, eveniment major pentru decoraţiile de interior

Această impresie, semnalată de toţi participanţii, era întărită şi de imaginea dezolantă a suprafeţei mari de teren gol sau cu structuri şi echipamente ce par părăsite de la intrarea în centrul expoziţional. În mod evident, privit prin această prismă, ediţia din acest an a târgului a marcat un regres vizibil faţă de ediţiile anterioare, iar oferta prezentată în special în domeniul mobilierului a fost destul de limitată.

 Stand Everart

De altfel, aceasta a putut ocupa doar unul dintre pavilioanele expoziţionale (B2), şi aceasta în condiţiile în care alături de mobilier (care reprezintă, aşa cum arată şi denumirea, centrul de interes al târgului) în acest pavilion a fost prezentată şi oferta privind accesorii şi finisaje pentru amenajările de interior, între care se pot aminti: articole decorative, perdele şi draperii, saltele şi lenjerie de pat, lămpi, vopsele şi lacuri, tapet, profile decorative, parchet etc. De altfel, această tendinţă de extindere a ofertei este vizibilă şi la marile târguri internaţionale, precum şi în cazul showroom-urilor.

Stand Cameleonia

Pe de altă parte, pot fi relevate şi plusuri. A fost vizibil efortul expozanţilor de a veni cu noutăţi şi inovaţii, de a-şi prezenta produsele în standuri calitative şi cu mult design încorporat. De altfel, designul a fost la el acasă atât prin prezenţa la târg a standurilor de designeri (Dizainăr, Atelier), cât şi prin organizarea unei conferinţe de design ce a avut anul acesta o tematică foarte actuală: Smart City. Şi conferinţa Textil Trends (în paralel cu BIFE s-a desfăşurat la Romexpo Expoziţia de Tehnologie pentru Industria Textilă din Europa de Sud-Est) a fost deosebit de interesantă şi atractivă, mai cu seamă că materialele textile reprezintă în momentul de faţă cea mai însemnată tendinţă în domeniul designului de interior. Nu în cele din urmă am remarcat cele două noi pavilioane expoziţionale (B1 şi B2), cu un aspect contemporan şi care oferă posibilităţi sporite pentru amenajarea standurilor.

Eveniment artistic

Am remarcat mai multe standuri din punct de vedere al spectaculozităţii, designului şi noutăţilor prezentate, între care: Exotique, Everart, Cameleonia, Blum, Decowelt, Dalin, Bucin, Dizainăr şi, nu în cele din urmă, standul revistei Casa mea şi al firmei Noblesse Interiors.

Iată şi câteva impresii culese la faţa locului (am luat la întâmplare un expozant, un designer şi un vizitator):

“Deşi târgul este mult redus, calitatea standurilor a crescut vizibil. Am notat şi faptul că multe firme au trecut de la mobilierul clasic spre game şi colecţii moderne”, designer Natalia Berezovskaia;

“Pavilioanele noi respiră alt aer şi dau posibilitatea realizării unor standuri similare celor din Occident. Totuşi, tarifele de participare rămân foarte ridicate. Poate organizatorii ar trebui să ia în considerare reducerea tarifelor care ar aduce o participare mult mai numeroasă şi, implicit, o efervescenţă sporită”, Dragoş Antonache, expozant (Cameleonia);

“Casa va fi gata în primăvară. Am venit pentru bucătării şi mobilier de grădină. Dacă la prima categorie am găsit o ofertă bogată şi variată, a doua categorie a fost practic  inexistentă”, vizitator.  

 Industria de mobilier, încotro?

Avem încă în ţară resurse importante de lemn, inclusiv esenţe tari folosite cu precădere în industria de mobilă. Avem, de asemenea, tradiţie precum şi specialişti, oameni cu experienţă şi, drept consecinţă, numeroşi producători.

Stand Sophia

Nu mulţi au fost prezenţi la târg, iar cauzele sunt multiple, în primul rând tarifele care limitează accesul micilor ateliere. Producătorii susţin că se concentrează mai mult pe export  decât pe piaţa internă, unde este preferat mobilierul ieftin din PAL.  Totuşi, există şi se menţine categoria celor care preferă mobilierul tapiţat de calitate, în special cel de lux realizat din lemn masiv. Dacă în trecut oferta era îndreptată în primul rând spre mobilierul clasic elegant (clasicul nu se demodează niciodată, se spune), la târg s-a observat tendinţa de realizare de mobilier clasic, dar având notă de contemporaneitate. Sunt adoptate tendinţele manifestate la nivel mondial: natural (lemn), vintage (suprafeţe antichizate), etnic, piese lucrate manual. În privinţa formelor, lucrurile sunt în general mai estompate, preferându-se mai degrabă, după cum am arătat, cele clasice. Multe firme expozante au înţeles că şansele de promovare ale unui produs – mobilier, accesoriu sau decoraţiune – sunt net superioare atunci când acesta este pus într-un context de decor şi mai cu seamă când este folosit la ambientarea unei întregi funcţiuni.

 

 

 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă