Autoritățile germane o caută pe “bunica nazistă”

Comitetul Internaţional Auschwitz şi-a exprimat speranţa că o femeie condamnată la închisoare pentru negarea Holocaustului, supranumită ''bunica nazistă'', se va afla în scurt timp în spatele gratiilor după ce nu s-a prezentat săptămâna trecută la penitenciar.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 07.05.2018 - 09:34

Ursula Haverbeck, în vârstă de 89 de ani, a fost condamnată în august 2017 după ce a fost acuzată de incitare la ură, în urma declaraţiilor sale potrivit cărora Auschwitz a fost doar un lagăr de muncă, niciodată utilizat pentru exterminare în masă.
Ea a făcut recurs la acest decizie, însă un tribunal regional din landul Saxonia Inferioară a dispus că sentinţa pronunţată de Tribunalul de Stat din Verden este întemeiată din punct de vedere legal şi trebuie să fie pusă în aplicare.
Tribunalul din Verden a găsit-o pe Ursula Haverbeck vinovată la acuzaţia de incitare la ură în opt situaţii şi a condamnat-o la doi ani de închisoare fără suspendare.
Haverbeck trebuia să înceapă executarea sentinţei miercuri, conform cotidianului german Bild. ''Putem doar spera că autorităţile judiciare şi poliţia o caută urgent'', a declarat duminică vicepreşedintele executiv al Comitetului Internaţional Auschwitz, Christoph Heubner.
Haverbeck este autoarea a mai multor texte care au apărut în publicaţia ''Stimme des Reiches'' în care afirma că Holocaustul nu a avut loc niciodată.
Femeia a mai fost condamnată de câteva ori pentru incitare la ură. În timpul unui proces anterior, ea a vorbit despre ''minciuna de la Auschwitz'' pretinzând că lagărul nazist din Polonia ocupată nu a fost unul de exterminare, ci de muncă.
Conform estimărilor, 1,1 milioane de oameni au fost ucişi la Auschwitz, 90% dintre acestea fiind evrei.
Autorităţile din Germania dau în judecată persoanele care neagă Holocaustul în virtutea unei legi din 1985 şi a amendamentelor ulterioare ale acesteia, care interzic incitarea la ură.
Orice persoană care susţine, neagă sau minimizează asasinarea în masă a evreilor şi a altor grupuri de persoane considerate indezirabile de cel de-al III-lea Reich poate primi o pedeapsă cuprinsă între amendă şi cinci ani de închisoare, notează sursa citată.

Comentarii