20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleApple şi aliaţii săi vor despăgubiri din partea Qualcomm

Apple şi aliaţii săi vor despăgubiri din partea Qualcomm

Qualcomm acuză la rândul său că Apple şi-a obligat partenerii vechi de afaceri să nu mai plătească unele redevenţe şi încearcă să obţină despăgubiri de până la 15 miliarde de dolari.

Înregistrat de Apple la începutul anului 2017, procesul de la tribunalul federal din San Diego va avea loc în jurul cipurilor modem care conectează dispozitive precum iPhone sau Apple Watch la reţelele de date wireless.

În ultimii doi ani, Qualcomm a desfăşurat o campanie de presiuni prin intermediul unor procese de amploare mai mică împotriva Apple, încercând şi obţinând uneori interzicerea vânzării unor modele de iPhone pentru nerespectarea brevetelor.

În San Diego, echipa de fotbal a oraşului joacă de zeci de ani pe stadionul Qualcomm şi aprope fiecare district de afaceri poartă logo-ul producătorului de cipuri pentru dispozitive mobile.

Pentru Apple, procesul este legat de libertatea de a stabili propriul traseul tehnologic pentru produsele blockbuster, prin cumpărarea de cipuri fără a plăti ceea ce consideră ”o taxă” pe inovaţiile sale, sub forma redevenţelor pentru licenţierea brevetelor către Qualcomm.

Pentru Qualcomm, procesul, împreună cu acuzaţii similare formulate în ianuarie de autorităţile de reglementare americane, va determina soarta sistemului său unic de afaceri, care constă în vânzarea de cipuri şi licenţierea a peste 130.000 de brevete.

Cea mai mare parte a profiturilor Qualcomm provind din licenţe.

Qualcomm obligă producătorii de dispozitive mobile să semneze acorduri pentru licenţe, înainte de a le livra cipuri, considerând că este o măsură de siguranţă pentru ca aceştia să nu încalce brevetele. Apple şi alţi producători de dispozitive afirmă însă că această practică este o politică de âdublare a plăţilor.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă