Apartamente de vânzare și covid: Cum a influențat pandemia piața imobiliară

Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut în acest an, în ciuda celor două luni de restricții de circulație din timpul Stării de Urgență provocate de pandemia de coronavirus.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 09.10.2020 - 12:47

Doar în lunile aprilie și mai 2019, numărul tranzacțiilor înregistrate a fost mai mare decât cele ale acesui an.

Și din punct de vedere al prețurilor se înregistrează o creștere constantă. Astfel, potrivit statisticilor imobiliare, prețurile pe metru pătrat au crescut în medie cu 12%, față de anul 2019.

 

Apartamente de vânzare Cluj, în topul național

Cele mai multe locuințe noi sunt construite în capitală, însă din punct de vedere al prețurilor/mp, piața din Cluj-Napoca se situează pe primul loc. Anul 2019 a adus o creștere de 6% a locuințelor finalizate în oraș și împrejurimi. Și în 2020 majoritatea imobilelor noi, circa 65%, au fost construite în mediul urban.

„Distribuţia în profil regional în trimestrul II 2020 comparativ cu trimestrul II 2019, evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti–Ilfov (+1070 locuinţe), Vest (+141), Sud–Vest Oltenia (+38) şi Centru (+33)”, arată datele Institutului Național de Statistică. 

Mai mult, în acest an au fost tranzacționate mai multe apartamente și case în Cluj. Numărul de tranzacții cu imobile a crescut cu peste 25% față de anul 2019.

 

Cine caută apartamente de vânzare Cluj?

Conform datelor distribuite de site-ul dedicat ansamblurilor rezidențiale noi, Korter.ro, cei mai mulți clienți ai pieței imobiliare din Cluj-Napoca sunt tineri. Orașul de pe Someș este un magnet pentru studenți, mulți dintre aceștia alegând să se stabilească ulterior în Cluj. Astfel, tinerii sunt cei mulți clienți ai noilor apartamente de vânzare Cluj.

Site-ul Korter oferă informații despre cele noi apartamente de vânzare Cluj. Situate în ansambluri rezidențiale moderne, acestea beneficiază de dotări moderne, compartimentări spațioase și tehnologie de ultimă oră. În prezent, 35 de ansambluri rezidențiale noi oferă apartamente de vânzare în Cluj.

Trebuie să ținem cont că localitățile limitrofe s-a dezvoltat alături de oraș. În ultimii trei ani au fost predate peste 8.000 de locuințe situate în localitățile învecinate. Florești este cea mai mare suburbie din România, iar aici au fost finalizate aproape 2.600 de locuințe noi.

 

Apartamente de vânzare în București

Conform datelor transmise de Korter, în capitală sunt apartamente de vânzare în 349 de ansambluri rezidențiale noi. O parte dintre acestea au fost deja date în folosință, în timp ce altele sunt încă în construcție și urmează să fie finalizate în acest an sau anul viitor.

De altfel, numărul locuințelor care au fost date deja în folosință în acest an este în creștere față de anul precedent. „În semestrul I 2020 au fost date în folosinţă 29765 locuinţe, în creştere cu 2561 locuinţe, faţă de semestrul I 2019”, arată datele Institutului Național de Statistică. 

În urma unei analize a categoriei „apartamente de vânzare București ” aflăm că cele mai scumpe imobile sunt cele din Sector 2 - 1.470 euro/mp. Pe următoarele locuri se află Sectoarele 3 și 1, în timp ce pe ultima poziție se află Sector 6. Acesta din urmă este singurul sector din București în care media prețurilor la locuințe noi este sub 1.000 euro/mp.

Comentarii