10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleAmenajări interioare în stil scandinav: 6 reguli esențiale

Amenajări interioare în stil scandinav: 6 reguli esențiale

Design interior scandinav – indiferent dacă l-ai văzut într-un catalog al unui brand cunoscut, bloguri minimaliste, site-uri precum Poetic Store sau în camera de zi a celui mai bun prieten, probabil că știi deja că este curat, clar, primitor, calmant și cu mult interes, ușor de adus în propriul spațiu.

Decorarea nordică este mult mai simplă decât crezi. A decora în stil nordic înseamnă a fi răsfățat de căldură și puritate. Casele în stil scandinav reprezintă triumful funcționalității combinat cu confortul, cu un design care favorizează formele armonioase și culorile naturale.

Casele scandinave au un stil cu adevărat recunoscut, care poate fi declinat în diverse moduri, adăugând detalii vintage sau elemente mai moderne. Dar dacă vrei să începi să decorezi în stil nordic fără să faci greșeli, trebuie să urmezi niște reguli de bază simple.

Iată cele șase reguli importante de urmat pentru o casă scandinavă, într-un mod practic:

1. Preferă designul esențial și curat

Scandinavia este leagănul designului esențial și al rigorii geometrice. Prin urmare, obiectivul către forme armonioase și curate este prima regulă de urmat pentru a începe mobilarea în stil nordic .

Când începi să-ți proiectați casa, nu uita că stilul nordic urmează filozofia „mai puțin este mai mult”: alege mobilier scandinav cu linii minime pentru a da imediat o amprentă recunoscută casei tale. Pentru a amenaja în stil scandinav, redu decorațiunile la minimum și evită să aglomerezi spațiile: alege în schimb tablouri și amprente alb-negru pe care să le atârni de pereți.

Mobilarea unei case în stil nordic înseamnă, de asemenea, amenajarea unor medii aerisite și bine echilibrate, prin urmare combină  forme geometrice riguroase cu forme mai moi pentru a îmbunătăți și mai mult atmosfera nord-europeană a casei tale. Fă toate acestea acordând cea mai mare atenție materialelor și culorilor.

2. Lemnul natural, marele protagonist al mobilierului scandinav

Lemnul natural este marele protagonist al caselor din Europa de Nord. Nu trebuie să lipsească niciodată când vine vorba de decorarea în stil nordic și îl poți folosi în diferite moduri. Poți înlocui pardoseala obișnuită din gresie cu parchet, poți îmbunătăți aspectul ferestrelor cu rame din lemn și poți crea acoperiri de perete, fără a neglija, desigur, mobilierul.

Mese, scaune, dulapuri, noptiere, toate din lemnul lăsat în stare naturală, cu toate imperfecțiunile și „nodurile” sale la vedere, sunt elemente care conferă o căldură unică casei, făcând-o și mai confortabilă.

Cum se alege cel mai potrivit lemn pentru mobilier în stil nordic? Ei bine, gândește-te la vegetația tipică a Europei de Nord: mesteacăn, frasin, stejar… alegerile sunt diferite, toate cu trăsături de culoare proprii pe care le poți adapta în funcție de nevoile tale.

3. Culori albe și nuanțe neutre

Cea mai potrivită culoare pentru un decor scandinav într-o manieră practică este albul. Dar și nuanțele neutre fac parte din trăsăturile distinctive ale acestei tendințe de design interior.

Albul și griul deschis sunt nuanțe care se potrivesc perfect cu lemnul natural al mobilierului și al interiorului, o combinație cromatică care ajută la accentuarea și mai mult a liniilor curate și riguroase ale mobilierului și care creează o atmosferă confortabilă înăbușită în casa ta în stil nordic.

4. Căldură moale: alege țesăturile naturale în stil scandinav

Păturile, cearșafurile, perdelele și chiar pernele sunt esențiale în casele nordice, atât de mult încât pot fi considerate elemente de mobilier din toate punctele de vedere.

O casă confortabilă nu se poate lipsi de elemente textile moi, care pot încălzi vizual și mediul. Dacă dorești să începi mobilarea în stil nordic, concentrează-te pe țesăturile naturale și cu textură aspră pentru a crea o atmosferă de bunăstare care te va ține departe de frigul iernii.

Lâna și bumbacul sunt alegerea evidentă, dar un covor de blană și perne moi acoperite cu catifea vor face, de asemenea, o bună impresie. Crearea unui amestec armonios de diferite texturi este o soluție foarte simplă de realizat și va face ca aspectul camerei să fie și mai interesant. Alege țesături în nuanțe neutre pentru a respecta paleta casei și esența mobilierului nordic.

5. Luminozitate relaxantă: mobilier în stil nordic cu iluminare potrivită

Ce este mai bun decât lumina învăluitoare a unei lumânări pentru a te bucura de căldura casei în timpul serilor lungi de iarnă? Pentru a amenaja o casă în stil nordic, este vital să alegi iluminarea potrivită și să te lași liniștit în atmosfera intimă și relaxată a casei.

Stilul scandinav s-a născut și ca răspuns la iernile dure cu foarte puține ore de lumină. Acesta este motivul pentru care casele nordice favorizează culorile neutre și reflectorizante, dar fără a neglija luminozitatea camerelor. A avea ferestre mari este cu siguranță un avantaj frumos, dar lumânările nu ar trebui să lipsească niciodată într-o casă în stil nordic, precum și sursele de lumină artificială .

Pentru iluminarea potrivită stilul și funcționalitatea trebuie să meargă mână în mână: o lampă de podea din metal, veioze de masă sau candelabre cu un design minimal în forme curate și esențiale pentru a oferi casei tale un plus de design care caracterizează stilul nordic.

6. Natura acasă: decor nordic cu plante

Ar putea lipsi plantele dintr-o casă în stil scandinav? Desigur că nu. Gândește-te la spațiul în aer liber dominat de pădurile din Europa de Nord: mobilarea unei case în stil nordic înseamnă și lăsarea naturii să intre în casă.

Alege plante suculente, bonsai și arbuști mici cu frunze lungi: vor adăuga o notă de armonie proaspătă și vor face casa mult mai plină de viață și aerisită.

Joacă-te, amenajând un colț verde pentru a aduce oxigen și culoare în camere, sau distribuie borcane ici și colo în unele puncte strategice ale camerelor. Plantele curăță aerul, înveselesc atmosfera și îți vor transforma casa nordică într-o capodoperă de stil.

Cele mai citite

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă