15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleAmenajarea casei în funcție de buget - care sunt costurile termoizolațiilor?

Amenajarea casei în funcție de buget – care sunt costurile termoizolațiilor?

Izolația termică ar trebui să fie prioritară când te pregătești să îți construiești casă sau să o renovezi pe cea în care locuiești. Dacă vrei confort termic sporit, trebuie să știi că termoizolarea locuinței este la fel de importantă că procesul de construcție a casei.

Izolația termică, proces prin se reduce transferul de căldură între două medii sau materiale, face orice locuință confortabilă, din punct de vedere al temperaturilor din interior. O locuință termoizolată corect și cu materiale de calitate te va ajuta să te bucuri de răcoare în lunile de vară și de căldură în sezonul rece.

 

Izolarea casei implică folosirea anumitor materiale termoizolante, atât la interior cât și la exterior, indiferent dacă este vorba despre locuințe noi sau vechi. Materialele termoizolatoare au doi parametri importanți de care trebuie să ții cont:

  • 1. coeficientul de conductivitate termică (lambda-λ), care evidențiază capacitatea unui material de a transfera energie termică;
  • 2. rezistența termică (R), care arată capacitatea unui material de a izola termic.

 Dar, cum alegi tipul de termoizolare potrivit pentru locuința ta, în funcție de buget?

 

Costul termoizolației

O construcție poate pierde căldură prin pardoseală, planșeu, pereți, uși, acoperiș și horn. Circa 80% din căldură se pierde prin pereți, acoperiș și ferestre. Prin urmare, este esențial ca aceste zone să beneficieze de izolație termică de calitate, pentru a evita apariția punților termice – suprafețe unde intră în contact două materiale cu capacități diferite de reținere a căldurii.

Te întrebi care este costul termoizolării? Acesta depinde în primul rând de suprafața locuinței pe care vrei să o termoizolezi. Apoi contează dacă locuința este anvelopată parțial și dacă beneficiază deja de izolație termică de calitate. Nu în ultimul rând, este important ce materiale termoizolatoare vei folosi, dar și ce experiență are echipa care va executa lucrările. Află aici cât costă să izolezi o casă.

 

Sisteme termoizolatoare populare
 

  • Polistirenul
     

Este cel mai utilizat material de construcții din România când vine vorba de izolația termică. Acesta are succes pe piața locală pentru că este ieftin și se montează simplu și rapid. Polistirenul este de obicei tratat pentru a intarzia arderea (ignifugat). Fiind fabricat din sinteza chimică a unor materiale, polistirenul nu are o bună permeabilitate la vapori, ceea ce înseamnă că nu permite locuinței să respire.

Polistirenul poate fi expandat (EPS) și extrudat (XPS). Polistirenul EPS este poros, are diferite valori de conductivitate termică, rezistență termică și rezistență la compresiune. De asemenea, este disponibil cu diferite grosimi și se folosește, de obicei, la izolarea exterioară a pereților, dar și la izolarea acoperișurilor cu șarpantă din lemn și a teraselor.

Deși are valori diferite de grosime, conductivitate termică, rezistență termică și rezistență la compresiune și rezistență mecanică mai ridicată, spre deosebire de polistirenul EPS. De aceea, polistirenul XPS nu se utilizează la placarea fațadelor, ci la fundații, pardoseli, subsoluri și terase circulabile.

 

  • Vata minerală
     

Este al doilea cel mai utilizat material de construcții în țară pentru termoizolare și este de două tipuri: vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică. Ambele pot fi utilizate pentru izolarea termică a unei casei din cărămidă sau din BCA, dar vata bazaltică izolează mai bine acustic, are densitate mai ridicată și oferă rezistență mai mare la compresiune decât vata din sticlă. Totuși, caracteristicile comune ale celor două tipuri sunt izolarea termică foarte bună, protejarea fonică a locuinței, incombustibilitatea, permeabilitatea la vapori și durabilitatea.

Deosebirile dintre vata minerală și cea bazaltică țin și de modul în care sunt utilizate. Specialiștii recomandă montarea vatei minerale bazaltice sub acoperișuri, în mansarde, în pardoseli, în cadrul termosistemelor, în garaje și spații tehnice.

Vata de sticlă se utilizează la izolarea termică a pereților de compartimentare, a fațadelor cu izolare la interior și a mansardelor. Aceasta este mai potrivită pentru interior și are avantajul că este mai ușoară și nu pune presiune suplimentară pe structura locuinței.

Comparativ cu polistirenul, vata minerală protejează mai bine împotriva zgomotelor și a focului. Totodată, vata minerală permite pereților să respire mai bine decât polistirenul. De asemenea, vata minerală rezistă mai bine în timp față de polistiren, care din cauza căldurii se topește treptat. În schimb, polistirenul este mai ieftin decât vata minerală.

 

  • Spuma poliuretanică
     

Este un material versatil, utilizat nu numai pentru izolații termice. Spuma poliuretanică este ușoară, iar experții în construcții recomandă folosirea ei pentru izolarea subsolurilor, pardoselilor, pereților, acoperișurilor  teraselor. Spuma poliuretanică se aplică ușor, dar se demontează la fel de ușor, neavând rezistență mecanică sau durabilitate mare.

 

Termoizolații din materiale naturale
 

  • Celuloza

Se obține prin tăierea foilor de ziare în fâșii subțiri, care apoi sunt tratate cu substanțe speciale, pentru ca celuloza să devină incombustibilă, să țină departe mucegaiul, insectele și rozătoarele. Celuloza este disponibilă vrac sau sub formă de panouri și se utilizează, de regulă, pentru izolarea mansardelor. Un dezavantaj al acestui material este că nu rezistă bine la umiditate.

 

  • Lâna
     

În ceea ce privește izolarea, lâna de oaie se utilizează sub formă de panouri și role, care conțin lianți și săruri speciale, pentru protecție împotriva dăunătorilor. Lâna are avantajul de a absorbi umiditatea din aer, este permeabilă la vapori și asigură confort termic indiferent de anotimp. Ca și celuloza, lâna este foarte bună pentru izolarea mansardelor.  

 

  • Cânepa sau inul
     

Cânepa e disponibilă sub forma de saltele sau role, cu dimensiuni și densități diferite, iar pentru obținerea acestora, cânepa este amestecata cu substanțe chimice, având rolul de a-i compacta fibrele și de a le proteja de foc. Cânepa are permeabilitate ridicată la vapori și poate fi utilizată la izolarea tavanelor și a pereților.

Inul este disponibil sub formă de panouri, în componența cărora intră diverși lianți, care au rolul de a le face incombustibile. Izolația cu in este excelentă pentru podele, tavane și pereți.

 

  • Pluta
     

Se găsește sub formă de plăci, care se obțin din presarea granulelor de plută, la temperatură foarte ridicată. Plăcile de plută izolează termic și acustic, au permeabilitate bună la vapori și au rezistență naturală la insecte și rozătoare. Se utilizează, cu precădere, la izolarea pereților și a pardoselilor.

 

  • Panourile din așchii de lemn preudate

Sunt asemănătoare cu saltelele sau rolele din cânepa și au permeabilitate ridicată la vapori. Nu conțin substanțe chimice deoarece sunt fabricate prin presare și se utilizează, de regulă, la izolarea acoperișurilor.

 

  • Paiele
     

Reprezintă o soluție ieftină, la fel de eficientă ca izolația cu polistiren. O casă izolată cu paie îți dă posibilitatea să economisești cu până la 75%. Un avantaj este consumul mic de energie termică datorită capacităților de izolare termică și fonică excelente ale paielor. În plus, baloții de paie rețin căldura ușor, dar e bine de știut că nu se aplică lângă elemente de metal, cele mai potrivite fiind cadrele de lemn.

Indiferent ce material vei alege pentru izolarea termică a locuinței tale, ține cont de coeficientul de conductivitate termică, rezistența termică și efectele pe care materialul le-ar putea avea asupra sănătații locatarilor.  

 

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă