1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeLifestyleAcumulatorul auto – o componentă vitală pentru funcționarea mașinii

Acumulatorul auto – o componentă vitală pentru funcționarea mașinii

Bateria auto se încadrează în categoria pieselor consumabile. Astfel, aceasta trebuie înlocuită periodic, fie după ce a ieșit din termenul de valabilitate, fie atunci când mașina dă semne că ceva nu este în regulă.

Alegerea unei baterii nu este însă ușoară, mai ales pentru șoferii amatori. Aceasta trebuie să se facă în mod corespunzător pentru a asigura buna funcționare a autovehiculului, pentru a se evita situațiile neplăcute și pentru a nu fi nevoie ca, la scurt timp de la achiziționare, să fie necesară înlocuirea ei.

Cum îți dai seama că bateria auto trebuie schimbată

Nu de puține ori șoferii auto utilizează expresia „m-a lăsat bateria”. Situația în care o folosesc nu este niciodată plăcută, mai ales dacă presupune un drum lung în afara localității, pe timp de iarnă.

Pentru a evita neplăcerile pe care acumulatorii auto defecți le pot crea, este recomandat să se țină cont de semnalele de alarmă pe care aceștia le oferă:

●       martorul luminos de la bord rămâne aprins chiar și după ce mașina a fost pornită;

●       mașina nu pornește de la primul contact;

●       mașina pornește cu dificultate, după multiple încercări;

●       dispozitivele electrice nu funcționează cum trebuie;

●       mașina, care nu a fost folosită o lungă perioadă, nu răspunde la nici o comandă;

●       deși a fost încărcată la redresor, bateria se descarcă incredibil de repede;

●       bateria este umflată sau prezintă scurgeri de acid;

●       se simte un puternic miros de sulf (datorat fisurării carcasei);

●       nivelul electrolitului din baterie este scăzut.

Bateriile auto nu trebuie schimbate doar atunci când cauzează anumite probleme sau când sunt stricate, ci și după ce perioada de utilizare recomandată de producător a expirat.

În mod normal, acumulatorii au o durată de viață între 3 și 5 ani, utilizarea după aceasta conducând la forțarea mașinii și, implicit, la un consum mai mare de carburant.

Cum să alegi o nouă baterie auto

În alegerea unei noi baterii auto trebuie să se țină cont de specificațiile tehnice ale mașinii, fiind astfel vitală citirea manualului tehnic. Atât dimensiunile, cât și poziționarea bornelor trebuie să fie identice cu cele ale vechii baterii auto pentru a garanta o funcționare în parametrii normali.

Un alt factor demn de luat în considerare este capacitatea acumulatorului – între conducătorii auto existând nenumărate dezbateri pe acest subiect. Este important de reținut faptul că niciodată nu trebuie aleasă o baterie auto cu o capacitate mai mică decât cea a vechii baterii deoarece va conduce la probleme de funcționare ale consumatorilor și probleme legate de pornirea motorului iarna.

Este recomandat însă să se aleagă un acumulator auto cu o capacitate mai mare care, contrar părerilor cum că ar afecta alternatorul sau că ar conduce la arderea instalației electrice, va face pornirea mașinii mai ușoară indiferent de condițiile meteorologice și va permite funcționarea normală a consumatorilor, simultan.

În alegerea celei mai bune baterii auto trebuie luat în calcul este producătorul. Pe piață sunt mai mulți producători de acumulatori auto cunoscuți pentru calitatea și durabilitatea produselor pe care le oferă, alegerea celui potrivit depinzând strict de preferințele cumpărătorului.

Prețul unui acumulator auto nu este mare însă, ținând cont că o mașină are nevoie periodic de schimbarea mai multor piese, este necesar să fie luat în calcul. Astfel, acesta trebuie să reflecte calitatea produsului ales și să asigure o funcționare corectă a mașinii, timp îndelungat.

De unde se pot cumpăra baterii auto de calitate

Există atât magazine fizice, cât și magazine online care pun la dispoziție o gamă variată de baterii pentru mașini. Alegerea ține strict cont de preferințele fiecăruia.

Pentru a economisi timp, cea mai bună variantă este căutarea noii baterii pe un site de profil, cum ar fi neobat.ro. Neobat pune la dispoziție o gamă variată de baterii auto ieftine de la cei mai buni producători din domeniu, cum ar fi Varta, Bosch, Exide, Rombat și Banner.

Cum achiziționarea unei baterii se poate un dovedi un proces complicat, compania oferă servicii de consultanță astfel încât fiecare client în parte să se bucure de rezultatele scontate.

De asemenea, Neobat pune la dispoziție și servicii de verificare a instalației electrice cu ajutorul unui tester autorizat, precum și de montaj, asigurându-se că autovehiculul va fi în cel mai scurt timp apt pentru a-i conduce pe pasagerii săi la destinația dorită.

Cele mai citite

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă