7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyle6 soluții optime pentru revenirea copilului tău în colectivitate începând cu luna...

6 soluții optime pentru revenirea copilului tău în colectivitate începând cu luna septembrie

Anul acesta, începutul de an școlar este marcat de amenințarea coronavirusului, iar în unitățile de învățământ se iau măsuri de limitare a transmiterii infecției Covid-19. Este timpul să îți pregătești și tu copilul pentru a intra în colectivitate cu un sistem imunitar puternic. Iată o serie de soluții pentru stimularea naturală a imunității copilului.

Cum funcționează imunitatea copilului?

Sistemul imunitar al copilului este în plin proces de maturizare în momentul primei intrări în colectivitate, la vârsta preșcolară. De aceea, la contactul cu un agent patogen (cel mai frecvent virusuri și bacterii), copilul este predispus la îmbolnăvire. Așa se explică de ce în primii ani de colectivitate, copii răcesc în repetate rânduri și în diferite forme: de la simple viroze, rinofaringite, amigdalite până la gripă, bronșite sau chiar pneumonii. Acestora li se adaugă bolile copilăriei: varicela, oreion, rujeola, rubeola, scarlatina, herpangina și alte boli eruptive. Toate sunt boli infecto-contagioase, mai exact sunt determinate de microorganisme patogene (virusuri, bacterii, fungi, paraziți) și se transmit de la o persoană la alta.

Odată ce intră în contact cu astfel de boli, sistemul imunitar al copilului învață cum să funcționeze. Trece printr-o etapă firească, naturală, este în acțiune, își face datoria și „crește” odată cu copilul nostru. Acest proces ajută la maturizarea normală a sistemului imunitar. Deci, nu trebuie să ne sperie, dar nici nu trebuie să cădem în extrema de a desconsidera infecțiile grave și complicațiile lor. Ce trebuie să facem? Să avem grijă a-i forma copilului un sistem imunitar puternic.

Ce înseamnă când copilul are un sistem imunitar puternic?

Înseamnă un sistem imunitar activ! Nu înseamnă că al nostru copil nu se mai îmbolnăvește deloc. Este imposibil să îl ferim de toate virusurile și bacteriile. Important este ca atunci când face o boală, sistemul imunitar să intre în acțiune și să-l ajute la însănătoșirea grabnică. Concret, acest lucru se vede din forma ușoară de boală dezvoltată, cu o evoluție bună și vindecare în timp scurt, fără complicații.

Este binecunoscut faptul că rezistența sistemului imunitar se dobândește în timp, iar pe măsură ce copilul crește va face din ce în ce mai puține răceli. Imunitatea dobândită față de virusurile întâlnite de-a lungul copilăriei este una dintre explicațiile pentru care noi, adulții, răcim mai rar.

Totodată, nu trebuie să uităm că un sistem imunitar puternic se bazează pe un stil de viață sănătos. Aici includem: alimentație echilibrată, somn suficient, mișcare în aer liber.

Recomandări pentru a sprijini imunitatea copilului

Pentru a-i asigura copilului un stil de viata sanatos benefic pentru imunitate sunt necesare următoarele:

1. Oferă-i copilului, indiferent de vârstă, o alimentație variată, care include o mulțime de alimente proaspete, naturale, cât mai puțin procesate. Știm că pentru o imunitate puternică este esențială vitamina C. Fructele și legumele sunt principalele surse naturale de vitamina C și bioflavonoide, care nu trebuie să lipsească din dieta noastră. Alte vitamine importante pentru imunitate sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, care pot fi luate din carne de calitate, pește, ulei de măsline, nuci, semințe. Din categoria mineralelor – zincul, seleniul, calciul, magneziul – joacă un rol activ în funcționarea sistemului imunitar.
2. Mare atenție la consumul de zahăr! Tuturor copiilor le plac dulciurile. Nu le putem interzice, dar le putem oferi variante sănătoase, preparate în casă, din ingrediente pe care le putem controla. Încearcă pe cât posibil să limitezi consumul de zahăr alb. S-a demonstrat că aportul de zahăr în exces scade răspunsul imun și crește inflamația sistemică.
3. Ai grijă la hidratare! Obișnuiește copilul să bea apă încă de la vârste mici, evitând variantele dulci (sucuri, compoturi, ceaiuri) de hidratare. Un copil de vârstă școlară are nevoie cam de 1 litru de apă pe zi.
4. Formează și respectă un program de somn, valabil inclusiv în vacanță. Copilul ar trebui să fie la culcare în jur de ora 22.00, iar în timpul școlii, chiar mai devreme de atât. Din păcate, aproape jumătate dintre preșcolari și școlari nu dorm cât ar trebui pentru vârsta lor, adică minimum 9-10 ore de somn pe noapte. Privarea de somn este un factor care slăbește considerabil imunitatea copiilor.
5. Mișcarea se învață de la vârste mici, iar pentru acest lucru fii un bun model. Câteva activități familiale plăcute și utile includ mersul cu bicicleta, drumețiile, patinajul, tenisul, voleiul. Să nu uităm că ieșind în natură veți beneficia de razele soarelui, ceea ce înseamnă mai multă vitamina D, o substanță esențială pentru imunitate.
6. Completează dieta și stilul de viață cu suplimente alimentare dovedite științific. Dar înainte de a administra un astfel de supliment copilului, este important să ceri sfatul medicului, să te documentezi și să alegi un produs cu eficiență dovedită.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă