31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăLifestyle6 situații când polistirenul expandat îți va fi util

6 situații când polistirenul expandat îți va fi util

Polistirenul poate fi folosit într-o varietate de lucrări la nivelul clădirilor, iar utilizarea acestuia are multiple avantaje asupra acestora. Dacă ești în plin proces de amenajare sau dacă te pregătești pentru aceste lucrări, iată ce ar trebui să știi despre polistiren și despre utilitatea acestuia.

Polistirenul este folosit pentru izolații termice la pereți exteriori

Cel mai adesea polistirenul este cunoscut pentru proprietățile sale izolatoare. Pentru a realiza izolația termică se poate folosi polistiren expandat pentru pereți, care să ajute în vederea închiderii punților termice la nivelul acestora.

Polistirenul este unul dintre cele mai eficiente material de izolare, având un coeficient de permeabilitate termică foarte scăzut. Astfel, polistirenul expandat se poziționează în topul celor mai bune materiale izolatoare pentru exterior, alături de vata bazaltică sau vata minerală de sticlă.

Polistiren expandat pentru izolarea pereților interiori

Pereții pot fi izolați atât la interior, cât și la exterior, deoarece materialul este protejat ulterior cu un strat de tencuială decorativă. Acolo unde există posibilitatea, la nivel dimensional, poate fi folosit polistirenul expandat pentru izolarea pereților interiori. În unele cazuri însă, este nevoie de straturi de materiale izolatoare care să nu consume din dimensiunea spațiului, situație în care este folosit cel mai adesea polistirenul extrudat.

Polistirenul extrudat are aceleași caracteristici de izolare termică, însă are o grosime mai mică, lucru care permite folosirea acestui material chiar și în cele mai dificile situații.

Izolațiile realizate cu polistiren extrudat pot fi folosite pentru locuințe mici sau pentru spații în care accesul se realizează cu dificultate, cum ar fi zona scărilor sau a casei scărilor.

Polistirenul este folosit pentru izolarea mansardelor

Mansardele reprezintă extensii ale locuințelor, care utilizează într-un mod rațional spațiul aferent acoperișului. Polistirenul poate fi folosit atât pentru poduri nelocuite, cât și pentru mansarde locuite, acest material reușind să izoleze fiecare zonă care poate reprezenta o potențială punte termică.

În același timp polistirenul ajută și la o bună izolare fonică, reducând nivelul de zgomot și creând astfel încăperi cu un nivel ridicat de confort.

Izolații termice pentru cărămida cu goluri

Pentru a reduce grosimea pereților sau a zidurilor, în anumite contexte constructive, polistirenul expandat poate fi folosit pentru umplerea golurilor cărămizilor. Astfel, pe lângă caracteristicile foarte bune de izolare pe care le deține cărămida, polistirenul este de asemenea de ajutor.

Folosirea polistirenului în aceste goluri înseamnă o greutate mai redusă a clădirii, un consum redus de materiale și implicit costuri mai mici. Firește, se poate dispune un termosistem și pentru zidurile astfel umplute, pentru a spori caracteristicile de izolare termică și fonică a structurilor construite.

Polistirenul expandat se poate folosi pentru izolarea pardoselilor și tavanelor

Acolo unde se dorește izolarea spațiilor aferente pardoselilor, poate fi folosit polistirenul expandat. Acest este ulterior acoperi cu ajutorul sistemelor de pardoseală alese, izolația fiind astfel protejată de șocuri mecanice.

De asemenea, polistirenul expandat poate fi folosit pentru izolarea termică a tavanelor, cu sau fără dispunerea ulterioară a unor straturi de acoperire pe bază de tavan fals.

Polistirenul expandat se folosește pentru pereți din rigips și scafe

Atunci când sunt realizați pereții din rigips, în unele situații se recomandă umplerea acestora cu un material izolant. Pentru că suma poliuretanică este un material scump, cel mai adesea este folosit polistirenul expandat.

Acesta protejează împotriva pierderilor de căldură și conferă locuințelor o eficiență termică ridicată.

Polistirenul expandat este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru izolare, iar avantajele sale sunt nenumărate. Costurile reduse, greutatea specifică mică și caracteristicile foarte bune de izolare sunt exact aspectele care recomandă alegerea acestui material în vedere izolării termice a majorității elementelor constructive. 

Cele mai citite

Verdict dur pentru Rodri! Cât va lipsi mijlocașul lui City

Pep Guardiola a confirmat absența lui Rodri pentru tot restul sezonului, după o accidentare gravă suferită în derby-ul cu Arsenal. Rodri, mijlocașul central al echipei...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....
Ultima oră
Pe aceeași temă