12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyle5 sfaturi esentiale in alegerea mobilei de bucatarie

5 sfaturi esentiale in alegerea mobilei de bucatarie

In zilele noastre bucataria traditionala, utilizata doar pentru prepararea si servirea meselor, a devenit un concept invechit. Aceasta nu mai constituie doar locul in care gatim si luam masa, ci devine din ce in ce mai mult, un spatiu de relaxare si de socializare. Timpul petrecut in bucatarie poate fi o experienta mult mai placuta, mai ales acum cand sunt la moda open space-urile, iar bucataria a preluat cateva din atributiile camerei de zi.

In aceasta idee, spatiul trebuie sa fie cat mai practic si mai comod, iar bucataria trebuie mobilata si echipata tinand cont de toate functiile pe care trebuie sa le aiba.

Sa alegi mobila de bucatarie este o chestiune foarte serioasa. Avand in vedere ca durata de viata a unei bucatarii depaseste de regula 15 ani, este esential sa aloci suficient timp configurarii si proiectarii acestui spatiu.

De aceea, iti oferim cateva sfaturi utile in mobilarea bucatariei, care sa te ajute sa eficientizezi activitatile si spatiul de depozitare, pentru un spatiu confortabil si ergonomic.

1. Ține cont de cele cele cinci zone de lucru existente si forma bucatariei

Compartimentarea spatiului in cele 5 zone functioanale se bazeaza pe ordinea fireasca a activitatilor dintr-o bucatarie si are drept scop reducerea distantelor si a timpilor morti. Ordonarea acestor 5 zone de lucru ar trebui gandita in sensul acelor de ceasornic pentru dreptaci si in sens invers pentru stangaci.

 

  • zona de provizii
  • zona de pastrare
  • zona chiuvetei
  • zona de preparare
  • zona plitei

 

Mobila trebuie cautata / proiectata in functie de forma bucatariei, de spatiul disponibil si de nevoi.

 

  • Bucataria in linie – potrivita pentru spatiile mici, inguste sau in cazul in care exista doar o persoana care gateste. Se recomanda folosirea corpurilor de perete foarte inalte pentru a maximiza spatiul. Eventual in locul unei mese de bucatarie inguste sau extensibile se poate folosi un bar inalt si ingust. https://www.acaju.ro/mese-bucatarie/

 

  • Bucataria cu insula – alegerea pentru incaperile mari, pentru cei care gatesc intens, mai ales in cazurile in care sunt mai multe persoane care lucreaza simultan. Distanta dintre corpurile liniare si insula trebuie sa fie de minim 120 cm pentru a putea deschide cu usurinta usile si sertarele si a te misca lejer. Insula poate fi folosita ca loc de servit masa, bar, separator pentru zonele open space si poate fi dotata cu chiuveta si cuptor/ plita. Daca alegi ultima varianta, verifica sa fie suficient spatiu intre chiuveta si plita; sa fie corect si sigur racordate instalatia electrica, cea de apa, scurgerea, precum si sistemul de ventilatie pentru hota.

 

  • Bucataria in linii paralele – solutia perfecta daca fereastra, respectiv usa sunt amplasate in capetele bucatariei. Se aplica aceleasi regula a cel putin 120 cm intre linii.

 

  • Bucataria in forma de L – dispunerea cea mai frecventa daca vrei sa asezi o masa sau o insula mica pe unul dintre peretii perpendiculari. Trebuie sa lasi spatiu suficient intre chiuveta/ plita/ frigider pentru a evita accidentele casnice sau aglomerarea spatiului.

 

  • Bucataria in forma de U – perfecta pentru spatiile mari, in care doi oameni pot sa gateasca concomitent. Evita amenajarea suprafetelor in oglinda si lasa spatiu intre randurile bucatariei de cel putin 120 cm, pentru a permite persoanelor sa se desfasoare simultan.

Cele doua bucatarii in forma L si U sunt alegeri foarte populare si pentru bucatariile mici, pentru ca ajuta la organizarea mai eficienta a spatiului. In ambele cazuri avantajele sunt evidente: un blat spatios care asigura continuitatea zonei de lucru, multe spatii de depozitare si delimitarea armonioasa fata de zona de luat masa. Trebuie, insa, sa luam in calcul ca e nevoie de mai mult spatiu pentru a amplasa mobilier pe minimum doi pereti. In cazul bucatariei in forma de U exista, de asemenea, si riscul ca incaperea sa para aglomerata si intunecata.

 

Sursa photo: https://www.acaju.ro/set-bucatarie-junona-a-alb-stejar

 

2. Ia în calcul dimensiunea si spatiul de lucru existent

In functie de spatiul disponibil si forma camerei inainte sa optezi pentru un anumit model de mobilier pentru bucatarie ar trebui sa iei in considerare respectarea unor distante si dimensiuni care pot preveni accidentele si accentuarea oboselii in bucatarie. Deplasarea rapida prin bucataria este esentiala atunci cand prepari o masa dupa un program, plus ca trebuie ca toti membrii familiei sa se poata simti cat mai confortabil.

 

  • Lasa 40 cm de spatiu liber intre aragaz si frigider, respectiv 60 cm intre aragaz si chiuveta, in acest fel, nu risti sa improsti apa pe aragaz sau sa stropesti chiuveta cu ulei incins.

 

  • Foloseste corpuri suspendate de 92 cm inaltime si castigi 30% spatiu de depozitare.

 

  • Pentru eficientizarea hotei trebuie lasati 65 cm intre plita si hota, sau 75 cm daca arzatorul este cu gaz.

 

  • Blatul de lucru se fixeaza, in mod normal, la 85-90 cm distanta fata de podea, insa aceasta se poate ajusta in functie de inaltimea beneficiarului. Pentru calcularea inaltimii corecte de lucru se foloseste distanta dintre cot si blatul de lucru ce trebuie sa fie de 10-15 cm.

 

  • Cand fixezi corpurile suspendate este important sa te asiguri ca inaltimea la care le montezi iti permite sa lucrezi liber pe blatul de bucatarie. O greseala de evitat este montarea corpurilor suspendate aproape lipite de tavan, pentru ca in timp, exista riscul formarii de condens si mucegai.

Automat, intr-o camera de mici dimensiuni se potrivesc piesele cu linii simple, nu foarte mari, care sa umple spatiul in mod corespunzator. Poate iti doresti corpuri de depozitare, poate preferi ca bucataria sa fie cat mai aerisita sau poate iti doresti o zona de bar, dar inainte de a cumpara mobilier suplimentar, incearca sa decorezi spatiul cu piesele esentiale de mobilier, pentru a nu incarca prea mult camera.

Daca locuiesti singur si nu obisnuiesti sa ai multi musafiri, nu ai nevoie de multe piese de mobilier de bucatarie si nici de o masa prea mare. In categoria mobila bucatarie vei gasi mese de bucatarie pe acaju.ro, din care poti alege pentru a-ti personaliza bucataria.

Sursa photo: https://www.brw.pl/

3. Planifica inteligent si practic spatiile de depozitare si aranjeaza-ti obiectele pe niveluri

Un sfat util pentru amenajarea unei bucatarii mici este de a cauta mobilier functional, care utilizeaza zonele de depozitare pe verticala, mai degraba decat o orizontala. Utilizeaza inteligent spatiul. obiectele des folosite trebuie depozitate la o inaltime accesibila, sub blatul de lucru sau pe primul nivel al dulapurilor.

 

  • Obiectele usoare mai rar folosite se depoziteaza in partea superioara, iar cele grele, ca tigaile si oalele, vor fi pastrate cat mai jos, eventual langa plita. Este foarte dificil sa gasesti obiectele aflate in partea inferioara, cand nu ai vizibilitate si accesibilitate decat la primii 20 cm. Daca exista obiecte la care nu ajungi, schimba-le pozitia sau alege sertare verticale sau orizontale, cu extensie completa, care iti ofera vizibilitate si acces neingradit asupra obiectelor depozitate in spate.

 

  • Farfuriile si paharele se depoziteaza deasupra sau langa chiuveta / masina de spalat vase, condimentele langa zona de gatit, iar alimentele langa zona de lucru.

 

  • Fructifica orice loc liber, de exemplu adauga un dulap suspendat deasupra combinei frigorifice pentru a crea un spatiu in plus pentru depozitarea ustensilelor de bucatarie.

 

  • Majoritatea clientilor nu dispun de un spatiu generos de depozitare in bucatarie, de aceea propunem optimizarea spatiului de depozitare in mod inteligent. Poti folosi sertare si in dulapuri inalte, dulapuri de colt sau sub chiuveta. Foloseste-te de tavi pentru tacamuri, cosuri de gunoi, suporturi pentru vesela, scurgator de vase, cutii, cosuri, despartitoare longitudinale sau transversale, adica compartimentari sau organizatoare pentru sertare, partitii suplimentare ce asigura un plus de ordine, deci si de spatiu.

 

  • Monteaza o bara prevazuta cu carlige, pe perete, de-a lungul mobilei. Vei putea agata de ea diverse ustensile, palete, clesti, recipient pentru uscarea tacamurilor, dispozitiv cutite…

 

  • Opteaza pentru un coltar comod cu spatii de depozitare in interior.

 

4. Tine cont: Calitatea este mai importanta decat designul

Un factor foarte important la alegerea mobilierului unei bucatarii il reprezinta calitatea materialului si a executiei. Nu schimbam anual mobila de bucatarie, asa ca trebuie sa optam pentru modelul care va trece testul timpului. In acelasi timp, nu ar trebui sa uitam nici faptul ca mobila de bucatarie se uzeaza mai usor, pentru ca o utilizam zilnic, motiv in plus sa ne ghidam dupa calitate.

Preturile la obiectele de mobilier sunt foarte variate. Cu siguranta se va putea gasi o solutie, mobila de bucatarie nu foarte ieftina, dar de buna calitate.

Sursa photo: https://www.brw.pl/

 

5. Gandeste-te ce implica intretinerea pe termen lung

Putine persoane se gandesc la ingrijirea mobilei atunci cand o achizitioneaza, insa ea este foarte importanta. Mobila de bucatarie este o investitie de durata, asa ca trebuie sa gasim ceva exact dupa nevoile familiei, insa care sa poata fi usor de intretinut. Este important sa avem in vedere si aceste aspecte, deoarece mobila face parte din viata noastra si are impact asupra timpului nostru liber.

Ca exemplu, o mobila de bucatarie lucioasa este eleganta si de bun gust, insa pentru o familie cu mai multi copii inseamna si urme permanente pe suprafata ei si un plus de grija pentru adulti.

Unul dintre principalele materiale folosite la confectionarea mobilierului este PAL-ul, adica placa aglomerata de lemn. Acest tip de material poate fi melaminat, furniruit cu furnir natural sau lemn masiv. Dintre acestea PAL-ul melaminat este usor de intretinut si cu o durata mare de viata. Fiind un material cu o durata mare de viata, rezistent la zonele cu umiditatea ridicata, MDF este foarte solicitat pentru productia acestor mobiliere.

Blatul de bucatarie a devenit piesa centrala in amenajarea bucatariei, avand o importanta din ce in ce mai mare. Blatul de bucatarie trebuie sa se potriveasca cu restul mobilierului, dar sa fie neabsorbant si rezistent la zgarieturi. Unele dintre principalele caracteristici pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand alegem un tip de blat de bucatarie sunt rezistenta la lovituri, foc, precum si la efectele devastatoare ale acizilor si sarurilor. De aceea este recomandat blatul laminat sau mai nou cel din granit.

Bucataria este unul dintre acele locuri in care poti sa iti dai frau liber creativitatii, sa creezi un loc original, frumos amenajat, o bucatarie perfecta si complet functionala.

 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă