10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyle5 scriitori contemporani pe care merită să-i citești

5 scriitori contemporani pe care merită să-i citești

Unii dintre scriitorii contemporani sunt mai merituoși decât alții, fie pentru darul lor oratoricesc, fie pentru că stilul pe care și l-au construit în proză a rămas mai mult timp în gândul și inima cititorilor.

Pentru a te scuti de alergatul după nenumărate volume, iarna aceasta LibMag.ro ți-a pregătit o selecție de cinci autori contemporani pe care merită să îi lecturezi.

 

Haruki Murakami

În vârstă de 71 de ani, distinsul scriitor japonez are lucrări publicate în peste 50 de limbi și a vândut milioane de volume atât local cât și internațional. Dintre lucrările de seamă ale lui Haruki Murakami putem nota Kafka pe malul mării, Cronica păsării-arc, La sud de graniță, la vest de soare, Pădurea norvegiană, În noapte și 1Q84. Ca scriitor, Murakami a fost influențat de autori vestici precum Vonnegut și Chandler, și adeseori a fost criticat în țara lui natală pentru că nu are un stil japonez. Mulți critici literari îl aclamă pe Murakami ca unul dintre cei mai desăvârșiți scriitori în viață datorită elementelor suprarealiste, kafkaiești ce se regasesc în mare parte din operele sale. În romanul În Noapte, Murakami se folosește de tehnici suprarealiste pentru a țese povestea unor personaje ce par a nu avea nimic în comun decât noaptea lungă dintr-o cafenea din Japonia. Cu toate că inițial nu ne dăm seama de legăturile dintre personaje, finalul cristalizează și face lumină printre ițele ce se țes între pagini. O carte subțirică ce nu ezită să surprindă și să fascineze.

Elif Shafak

Faimoasă pentru volumul Cele 40 de legi ale iubirii, Elif Shafak este o autoare cu rădăcini ancestrale în Turcia și Marea Britanie. Născută în 1971, autoarea ne surprinde plăcut cu fiecare apariție a unui roman de-ale sale. Cea mai recentă adiție la bibliografia ei este 10 minute și 38 de secunde în această lume ciudată și tratează probleme complexe cum ar fi traiectoria sufletului și a corpului după moarte. Pe lângă cariera de novelistă, Elif deține și un doctorat în științe politice ceea ce i-a permis să predea la facultăți de renume din Turcia, Anglia și SUA. Primul ei roman, Sufistii, a fost distins cu premiul Rumi în 1998. Al doilea său roman, Bastarda Istanbulului i-a adus autoarei o persecuție din partea autorităților turce, iar dacă era condamnată ar fi trebuit să execute pedeapsa maximă de trei ani în închisoare. Apoi, în 2019, autoritățile au mai urmărit-o pentru noile sale romanele ce tratau teme delicate precum abuzurile împotriva copiilor și violența sexuala asupra aceleiași categorii. Criticii literari o aclamă pe Shafak datorită stilului dur, realist, care nu se dezice de la a înlătura barierele de comunicare și care, de asemenea, abordează subiecte controversate.

Frédéric Beigbeder

Cu numeroase premii la activ, scriitorul francez Frederic Beigbeder este probabil cunoscut pentru romanul 29.9 RON, ce a fost și ecranizat de televiziunile din țara lui natală, Franța. Abordând viața complicată și chiar desfrânată a personajului principal, Octave Parengo ce activează pe poziția de copywriter al unei prestigioase agenții de publicitate. Tratând teme tabu, precum sexul ce vinde și drogurile consumate în industrie, cartea a fost un succes internațional.  Deși un autor cu o experiență considerabilă, Beigbeder și-a făcut debutul la 25 de ani cu un roman ce a fost publicat în La Table Ronde, în anul 1990. În 2003 a câștigat Prix Interallie cu romanul Windows on the World, a cărui acțiune se petrece în turnurile gemene din New York la data de 11 Septembrie 2001. Și acest autor a avut probleme cu poliția locală din Paris, care l-a arestat pentru posesia a 2.6 grame de cocaină, după ce l-au observat prizând substanța interzisă de pe capota unei mașini din arondismentul 8. Această experiență l-a inspirat pentru apariția unuia din romanele sale, Un Roman Francez.

Chuck Palahniuk

Acest autor contemporan este renumit pentru cartea sa Fight Club, ce a fost ecranizată în 1999 și care l-a avut pe Brad Pitt în distribuție ca actor principal, dar și pe faimoșii Helena Bonham Carter și Edward Norton. Deși inițial filmul nu a adus încasările dorite în cinematografe, odată cu lansarea lui pe DVD, publicul l-a declarat cel mai important film cult din era noastră. De origine franceză și ucraineană, Chuck Palahniuk s-a născut în Washington. El a absolvit cursurile Universității din Oregon, secția jurnalism în 1986. Abia pe când a împlinit 30 de ani, autorul s-a apucat de scris romane inspirate ca stil de prietenul lui ce ținea workshop-uri literare. Alți scriitori care au influențat stilul său minimalist au fost existențialistul Albert Camus și filosoful Michael Foucault. Într-un interviu dat, Chuck menționa că el poate rescrie o scenă de aproape 100 de ori, pentru că stilul minimalist pe care un om normal l-ar aborda atunci când povestește în viu grai o întâmplare și aceste rescrieri se întâmplă înainte ca scena să fie citită de editura care îl publică. El locuiește încă din 1990 împreună cu partenerul său în Vancouver, Washington, dar și-a declarat homosexualitatea mult mai târziu, într-un interviu din 2008.

Jonathan Franzen

Născut în America, Jonathan Franzen, a primit nenumărate premii pentru volumul său de debut, Corecții, ce portretizează în termeni satirici drama unei familii. Al doilea său roman, Libertate a fost la fel de aclamat de presa de specialitate, încât unii l-au numit Marele Prozator al secolului nostru. Cu o mamă originară din Estul Europei și cu un tată ce a emigrat din Suedia în America, Franzen a studiat în perioada 1979 -1982 în Germania. A fost căsătorit cu scriitoarea Valerie Cornwall, de care a divorțat după patru ani. Momentan locuiește în California cu scriitoarea Kathy Chetkovich. În operele sale, el s-a inspirat din stilul lui Vladimir Nabokov, despre care însuși Franzen recunoaște că îl ținea în suspans.

Sper că îți place selecția pe care ți-am oferit-o drept recomandare. Dacă și tu ești curios de felul în care se derulează narațiunile autorilor contemporani pe care ți i-am prezentat, te invităm să le accesezi operele prin link-urile din dreptul numelui fiecăruia.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă