21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyle5 preparate din bucătăria grecească pe care le poți servi alături de...

5 preparate din bucătăria grecească pe care le poți servi alături de cei dragi

 

La baza gastronomiei elene stă, bineînțeles, uleiul de măsline care a hrănit aceste ținuturi din cele mai vechi timpuri. Românii sunt vizitatori obișnuiți ai Eladei în lunile de vară, așa că este firesc că au prins gustul preparatelor grecești. Din fericire, nu trebuie să mergem până în Grecia pentru a mânca un astfel de preparat, pentru că există și în țară restaurante cu specific elen.  Datorită platformelor de food delivery, poți comanda și la domiciliu mâncarea grecească preferată. De aceea, te invităm să descoperi în continuare cinci preparate din bucătăria elenă pe care le poți consuma acasă, alături de cei dragi.

 

1.  Gyros

Gyros este o mâncare din carne, gătită pe un rotisor vertical, asemenea shaormei sau preparatului mexican tacos al pastor. Gyros este, de fapt, varianta grecească a shaormei și se gătește, de obicei, din carne de porc și de pui, dar există și variante cu miel sau vită. Se servește învelită într-o lipie, alături de roșii, ceapă, castraveți, feta, cartofi prăjiți, tzatziki și altele, în funcție de tipul de gyros și de rețeta restaurantului. Gyros este un preparat consistent și gustos, potrivit pentru mesele cu prietenii sau familia.

2.  Halloumi pe grătar

Halloumi este o brânză nematurată, de consistență medie, care se prepară dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră. Are un punct termic înalt, astfel că se poate găti pe grătar sau în tigaie. Această proprietate o face un substitut pentru carne, iar vegetarienii din toată lumea sunt încântați de ea. Halloumi se servește simplă, alături de salate de roșii, lăptuci sau alte legume fripte. Este un preparat ușor, ideal pentru persoanele preocupate de un stil de viață sănătos sau de siluetă.

3.  Scoici saganaki

Saganaki este o denumire generică pentru felurile de mâncare preparate prin prăjire în tigaia cu același nume. Aceasta are un fund circular și două mânere scurte și are origini arabe. Pentru scoicile saganaki se folosesc midii, care sunt gătite cu brânză feta, sos de roșii, oregano și pătrunjel. Sosul de roșii este, de obicei, picant, ceea ce pune în valoare gustul scoicilor și al brânzei. Dacă îți plac fructele de mare, nu te vei sătura de scoicile saganaki. Alături de un pahar de vin alb, acest preparat este cea mai bună alegere pentru o masă în familie când vrei să-ți amintești de aromele verii.

 

4.  Doradă cu legume la grătar

Peștele este un aliment de bază în zonele limitrofe Mării Mediterane, iar dorada este, pe drept, socotită unul dintre cei mai buni pești. Carnea ei este albă și fină. Lipsa oaselor și gustul extraordinar o face ideală pentru gătirea prin frigere. Carnea acestui pește merge perfect cu o garnitură de legume, vegetalele folosite fiind dovleceii, ciupercile, ceapa, ardeii și roșiile. Condimentată cu oregano și stropită cu lămâie, dorada cu legume la grătar este o adevărată delicatesă, care nu trebuie ratată de niciun gurmand, mai ales, fiindcă o poți comanda și acasă.

5.  Bifteki

Dacă îți plac micii, sigur vei mânca încântat Bifteki. Aceștia sunt un fel de mici specifici insulei cipriote și care sunt preparați din carne de porc și vită. Se servesc, deseori, alături de ayran, pită grecească, tzatziki, tirokafteri (un tip de cremă de brânză realizată din feta și alte brânzeturi, ulei de măsline, ardei iute, ardei gras tras în tigaie, lămâie, ulei de măsline, usturoi și oregano), ori cu salată de roșii și cartofi prăjiți.

 

Timpul petrecut alături de cei dragi este cel mai prețios, de aceea, mâncarea aleasă trebuie să placă tuturor. O comandă grecească din care să nu lipsească unul sau mai multe dintre preparatele prezentate mai sus îi va mulțumi pe toți cei alături de care mănânci și te simți bine. 

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă