10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyle5 lucruri de care un oraș are nevoie pentru a deveni smart...

5 lucruri de care un oraș are nevoie pentru a deveni smart city

Deși termenul de smart city este tot mai des vehiculat în presă, puțini înțeleg ce pași implică realizarea unui asemenea proiect. Procesul de a transforma un oraș în smart city nu ține doar de tehnologizare, ci și de o sustenabilitate sporită – domeniu în care progresele marilor orașe din România sunt departe de a fi vizibile.

 Înainte de a ne pune problema implementării tehnologiei informației și a comunicării pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, ar trebui să vedem întâi cât de bine stă un oraș la următoarele capitole…

 

Infrastructură rutieră inteligentă
 

În condițiile în care Bucureștiul are cel mai congestionat trafic din Europa, e destul de greu să ne imaginăm un sistem care să gestioneze în mod inteligent semafoarele. Problema traficului în România nu ține atât de drumuri, cât de numărul prea mare de autoturisme prezente pe carosabil.

Eliberarea primei benzi și folosirea ei exclusivă de către transportul public de suprafață ar aduce o îmbunătățire vizibilă,  însă aceasta s-ar putea realiza doar prin construirea de noi parcări etajate. O astfel de inițiativă există în Sectorul 6 al capitalei, unde s-a investit în smart parking – parcări supraetajate automatizate, care la sol ocupă locul a doar două mașini.

Pistele pentru bicicliști sunt o parte importantă a oricărui oraș smart care vrea să elimine poluarea mașinilor. Chiar dacă este deja în plan construirea mai multor piste, este poate important ca atât viitoarele piste, cât și cele deja existente să fie dedicate exclusiv bicicliștilor și nu să fie folosite ca locuri de parcare.

 

Sustenabilitate energetică

Sub amenințarea marilor schimbări climatice, reducerea consumului de energie este una din problemă pe care orașele smart încearcă să o rezolve. Pentru aceasta, trebuie eliminată dependența de vechea rețea energetică și implementate noi surse de energie alternativă, precum panouri solare sau gaze obținute prin digestie anaerobă a deșeurilor organice.

 

Chiar dacă panourile solare și-au făcut apariția și prin multe din orașele noastre, este nevoie de introducerea a noi sisteme de iluminat stradal care să satisfacă cele mai verzi standarde de consum și care să reziste în timp. Abia apoi pot fi implementate sisteme inteligente care să poată controla nivelul de iluminare a unei anumite zone a orașului, în funcție de numărul de trecători prezenți.

 

Sisteme de reciclare
 

Inițiativele de reciclare din orașele României vin mai mult din sectorul privat, unde mari rețele de hypermarketuri sau magazine de retail le pun la dispoziție clienților lor posibilitatea de a recicla deșeuri de toate felurile. Lipsa de măsuri din partea autorităților publice face însă ca acțiunea de a recicla să reprezinte un efort pe care nu orice cetățean este dispus să îl facă.

Procesul nu trebuie lăsat doar în seama marilor magazine și a europubelelor de colectare selectivă. În acest proces trebuie implicate în mod obligatoriu toate companiile de salubrizare, iar o infrastructură de colectare trebuie mult „extinsă”.

 

Clădiri inteligente
 

Clădirile inteligente au implementate sisteme automatizate de reglare a încălzirii, ventilației și a aerului condiționat. Aceste sisteme centralizate au rolul de reduce consumul de energie și costurile de operare, dar și de a spori confortul ocupanților și ciclul de viață al electrocasnicelor.

Desigur, pentru ca numărul unor astfel de clădiri să crească, este nevoie de o mai bună reglementare a investițiilor imobiliare și de acordare de prioritatea proiectelor de construcție care propun implementarea unor astfel de sisteme. De asemenea, este important ca nimic din ce se construiește în România să nu mai fie făcut în detrimentul spațiilor verzi.

 

O mai bună educație
 

Cel mai important criteriu pentru ca un oraș smart să funcționeze este acela ca locuitorii săi să știe să se folosească de toate facilitățile care le sunt puse la dispoziției. Degeaba vor exista aplicații speciale pentru transport, parcări sau iluminat, dacă foarte puțini cetățeni vor dori sau vor ști cum să le folosească.

 

Ecologia nu este predată în școli, iar pentru ca generații întregi care nu au fost educate în acest sens să poată înțelege beneficiile unui smart city, va fi necesară implementarea unor campanii eficiente de informare.

Cele mai citite

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă