10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyle5 Idei practice pentru alegerea mobilei de dormitor - Esti gata sa...

5 Idei practice pentru alegerea mobilei de dormitor – Esti gata sa te relaxezi?

Cum alegi mobila de dormitor, una dintre cele mai speciale incaperi ale casei, dedicate aproape exclusiv odihnei? Probabil ca intrebarea te-a pus pe ganduri adeseori…si cu atatea optiuni prin magazine, nu e de mirare ca raspunsul sa te depaseasca.

Dormitorul descrie un mediu reconfortant, personal si intim. Ar trebui proiectat si amenajat ca un fel de refugiu de forfota cotidiana, dar si ca un paradis dupa chipul si asemanarea ocupantilor.

Este adevarat ca aici ca se scurge circa o treime din viata. Acest lucru obliga la crearea unui ambient potrivit pentru relaxare, fara sa fie insa compromise aspecte precum locurile practice de depozitare.

 

Cum alegi corect si inspirat mobila pentru dormitor?  

Multi clienti care cauta mobilier pentru dormitor se simt coplesiti de oferte. In absenta unor idei clare, care nu sunt simplu de planificat daca nu esti din breasla, se gasesc ratacind prin magazine. Nesiguri pe fiecare decizie, nu prea stiu de unde sa-nceapa si-ncotro s-o apuce.

Indiferent daca-ti incepi achizitiile de la zero, cu intregul mobilier de dormitor, sau daca doar imbunatatesti pe ici, pe colo ceea ce ai deja, este indicat sa urmezi sfaturile practice ale expertilor. Doar asa-ti vei folosi inteligent resursele, fara sa irosesti nici bani, nici timp.

 

Planifica spatiul, ca sa stii cat si ce mobilier poate cuprinde dormitorul

Mai bine-zis, porneste de la dimensiunile camerei. Factorul spatiu este primul care influenteaza decizia de achizitie. Masoara toate cele 4 laturi, tinand cont si de ”intreruperile” perimetrale, asa cum e spatiul ocupat cu usi si ferestre.

·         Considera ce suprafata e nevoie pentru pat (normal sau king-size), noptiere, comoda, sifonier.

·         Controleaza toate punctele de acces, asigurandu-te ca mobila va ajunge acolo unde-i este locul.

Un pat matrimonial ocupa minim o arie de 140 cm X 200 cm. Se adauga locul pentru noptiere, comoda si sifonier. Sau excluzi ultimul corp. Asta, in alternativa ca locuinta ta dispune de o incapere diversa, pe care o poti dedica depozitarii si organizarii obiectelor vestimentare, accesoriilor etc.

Eventual, in lipsa unei camere de rezerva, ca sa nu sacrifici spatiu pretios, trebuie sa iei in calcul si sistemul de deschidere-inchidere a usilor (batante / culisante).

Insa degeaba vrei ca un mega sifonier intins pe 3-4 metri liniari de pardoseala sa ”pazeasca” un pat king-size, daca dispui abia de jumatate din spatiul la care visezi. Totusi, nu te panica!

Nicio grija. Si dormitoarele mici pot beneficia de schimbari majore si de o restilizare practica si frumoasa, care sa nu faca rabat nici de la confort, nici de la functionalitate, nici de la styling. De exemplu, se poate insista pe:

·         O anume paleta cromatica;

·         Uniformizarea tonurilor;

·         ”Arta” de a distrage privirile, concentrand ochii pe unele puncte;

·         Minimalism, in general.

 

Stabileste daca ai nevoie de un set complet sau doar de cateva corpuri

Poate fi si o continuare a pasajului de dinainte. Dar nu neaparat. Camera e posibil sa necesite ”echiparea” integrala cu mobilier nou-nout sau doar cu o parte dintre piesele esentiale destinate pentru odihna, stocare, comoditate si entertainment.

Incepe prin a determina ce mobilier cauti si in ce scop:

·         Pentru dormit: pat cu tablie separata / incorporata, cu salteaua aferenta, cuvertura etc.;

·         Pentru depozitare: comoda, dulap pe perete, sifonier, bancheta cu lada de stocare;

·         Pentru confort: noptiere ”asortate” cu patul sau elemente din colectii opuse;

·         Pentru divertisment: alte corpuri de perete, modul TV, accesorii (lampadare etc.).

Este crucial sa-ti cunosti obiectivele, asa incat s-o apuci din prima pe drumul corect si sa pleci acasa cu achizitia potrivita. In primul rand, orienteaza-te spre o camera functionala, unde sa:

·         Te poti misca in deplina libertate;

·         Nu dai la tot pasul de colturi si obstacole;

·         Nu fie nevoie de slalom printre tabureti si comode.

Asa cum incepeam prin a-ti spune, alegerea completa sau partiala a seturilor de mobilier va fi conditionata si de dimensiunile camerei. Evident, un dormitor spatios iti permite sa te joci mai mult cu corpurile, tanand cont ca nu toate vor sta ingramadite sau lipite de pereti.

Dimpotriva, intr-un ambient concentrat pe cativa metri patrati, concentrate vor fi si optiunile:

·         Fie vei renunta la unele elemente: Amenajarea se va limita poate la pat, iar pe langa, cel mult la alte 1-2 piese dintre celelalte care compun mobilierul de dormitor.

·         Fie vei ”sacrifica” dimensiunile: Cautarile se vor directiona spre elemente de dimensiuni reduse, asta daca nu-ti convine sa renunti la nicio piesa de ”puzzle”.

 

Gandeste-te la un stil anume, la o tema particulara pentru dormitor

Odata clarificate detalii precum largamantul si necesitatea unei amenajari complete sau partiale, nu poti ocoli nimic din ce tine de stil. Oricare este camera ce urmeaza sa intre in proces de transformare, oricare mobilierul, oricare amenajarea, mereu e (si) o chestiune de stil.

La fel ca pentru restul zonelor casei, si aici amenajarea poate urmari un design:

·         Clasic, cu insertii traditionale, rustice, etno, vintage, retro, eventual;

·         Modern, cu accente inspirate mai mult din vremurile contemporane.

Evident, depinde de rezultatele spre care se tinde, de gusturile personale, posibil si de arhitectura casei.

In timp ce vei rataci printre modele, aminteste-ti ca tendintele clasice descriu de regula ambiente calde si primitoare. Totul se concentreaza pe o cromatica ”blanda”, care porneste de la tonuri pamantai (bejuri, griuri, crem, nisipiu, cu derivatiile lor), din sfera asa-zisa sigura, ce nu sufera modificari dictate de moda.

Comparativ, gusturile moderne dau curs liniilor ferme, geometriilor si culorilor mai hotarate. La fel, si materialele urmeaza cu fidelitatea trendurile momentului (fier, piele, ciment), inclusiv la nivel de finisaje. Ambientele astfel conturate rezulta oarecum mai reci, dar in orice caz, cu un puternic impact senzorial.

Ca sa simti ca e camera ta, ca-ti apartine cu totul, trebuie sa fie expresia completa a caracterului tau si a stilului ce te reprezinta, in care te regasesti. Pe sistemul, ”spune-mi cum arata dormitorul tau si-ti voi spune cum / cine esti”.

Pentru cazul in care mai planeaza dubii in mintea ta, ajunge sa poposesti printre cataloagele propuse de magazinele de mobila. Spre norocul tau, nu trebuie sa ajungi mai departe de vitrina magazinului Alfemo.

Aici, vei putea admira variate colectii pentru mobila de dormitor, apartinand mai multor stiluri. Aventurandu-te si mai in profunzimea cautarilor, vei descoperi solutii complete, precum si elemente individuale, de asociat dupa bunul plac.

 

Fixeaza-ti prioritatile (stil, calitate, materiale) in functie de buget

Pornind de la stilul cu care te identifici, trecand apoi prin exigentele de calitate, prin preferintele vizavi de materiale, vrand-nevrand, te lovesti de buget.

Indiferent cu cata ardoare-ti doresti o infatisare cu clasa in zona de noapte si piese demne de cataloage de designer, intampini un imens obstacol: finantele familiei.

De cate ori vine vorba despre cele 2 tabere rivale, trebuie sa te hotarasti de care parte a baricadei stai. De o parte se afla calitatea, cu tot cu stil, materiale, finisaje etc., de cealalta, mereu va fi pretul.

Inainte sa te plantezi cu cardul in fata vanzatorului, hotaraste-te daca-ti pasa mai mult de infatisarea mobilierului sau de cat vei cheltui, ipotetic vorbind. Ca sa nu te trezesti cu sume pe care contul tau nu le poate suporta, fa-ti timp in prealabil pentru un reserch.

Vezi cat iti permiti sa-ti adancesti mana in buzunar. Daca descoperi ca ai fonduri limitate si totodata nu intentionezi sa renunti la dormitorul de vis, ai urmatoarele optiuni:

·         Asteapta o vreme si economiseste pentru a iti permite mai mult si ceva de calitate

·         Vaneaza ofertele si perioadele cu reduceri de preturi practicate de magazinele de mobila

 

Planifica totul pe termen lung, nu-ti pripi alegerile

De obicei, cine isi planifica o achizitie similara (mobila de dormitor sau dintr-o alta zona), se gandeste in perspectiva. Ca sa dureze cat mai mult timp, sa reziste nu doar oricarui test de uzura ci si tendintelor in moda, atat de imprevizibile si de socante uneori.

Un lucru e cert. E o achizitie importanta, ce nu se va repeta o data la 2-3 ani. Multi intrevad posibilitatea utilizarii decenii la rand, poate chiar generatii. Asadar, merita apreciata la adevarata sa valoare.

Cu ochii spre viitor (ca doar cumpararea dormitorului e o investitie pe termen lung), din nou, te ciocnesti de partea cu stilul, cu materialele si calitatea. Inaintea unui angajament atat de serios, asigura-te ca optezi pentru corpuri trainice, cu o ”speranta” de viata ”a la longue”.

De pilda, asa din prima, se poate sa-ti curga ochii dupa un pat cu baldachin. Poate fi tentant daca te intereseaza ceva de durata. Insa bagi mana-n foc ca-ti vei pastra parerile si peste un deceniu?

Ca sa nu regreti maine mobila de azi, mai retine cateva idei… practice, cum altfel?

·         Mizeaza pe o baza clasica, incepand de la materiale. Ia exemplul lemnului. E simplu, dar inspira totdeauna eleganta. Se integreaza de minune in orice design si se potriveste cu orice accesorizare.

·         Orienteaza-te spre corpuri modulare, care se pot asambla in diverse moduri. Dar si pe colectii ofertante ca stiluri si dimensiuni, care faciliteaza adaptarea camerei la felurite aranjamente.

Nu-i asa ca deja ti s-au conturat multe dintre ideile despre mobilarea dormitorului? Pentru mai multa inspiratie, poti intra si pe site-ul cu mobila de calitate Alfemo, acolo unde vei descoperi oferte irezistibile!

Cele mai citite

Minaur Baia Mare, eșec drastic în turul semifinalei Cupei EHF

Minaur Baia Mare a pierdut prima manșă a semifinalei din EHF European Cup, disputată în deplasare, cu echipa islandeză Valur Reykjavik, cu scorul de...

Baby Nest-ul de la Marianne’s Goodies: Soluția ideală pentru somnul și joaca în siguranță a bebelușilor

Descoperă cum Baby Nest-ul de la Marianne's Goodies, un brand românesc de inovație în domeniul articolelor pentru bebeluși, asigură o tranziție lină și sigură...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă