19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyle5 factori care reduc viata unei baterii auto

5 factori care reduc viata unei baterii auto

Fara o baterie auto buna, masina, oricat ar fi de performanta, ramane nemiscata, devenind nefolositoare. Pentru a prelungi durata de viata a unei baterii auto trebuie sa cunoastem cateva lucruri despre principiul de functionare. Astfel vom stii cum sa o folosim si intretine corespunzator, reducand neplacerile si, desigur, cheltuielile.

 

Principiul de functionare a unei baterii auto
Bateriile auto cu plumb acid sunt dispozitive de stocare a energie si contin placi de plumb si dioxid de plumb. Aceste placi sunt scufundate intr-o solutie de electroliti care contine apa in procent de 65% si acid sulfuric in procent de 35%. Cand bateria este folosita pentru a porni masina, acidul sulfuric din solutia de electroliti se epuizeaza, creand o disproportie fata de apa. Bateria ofera curentul necesar pentru pornirea motorului si, odata pornit motorul, ea va fi reaincarcata de alternatorul care preia energia necesara din rotatia motorului printr-o curea.

 

Factorii care reduc viata unei baterii auto
Expunerea masinii la soare – Daca masina este expusa la lumina directa a soarelui in rimpul verii, pentru perioade mai lungi de timp, se accelereaza porcesul de coroziune si se evapora electrolitul. Acest lucru reduce puterea unei baterii auto si le scade puterea.
Montarea necorespunzatoare a bateriei auto – Pentru a evita vibratiile si socurile care pot afecta bateriilor auto, este esential ca ele sa fie bine montate.
Asigurati-va ca masina a fost condusa suficient pentru ca bateria sa se reincarce – Dupa pornirea masinii, este esential sa ii dati timp suficient alternatorului sa reincarce bateria, ceea ce inseamna sa conduceti masina o anumita perioada. In caz contrar, bateria ramane subincarcata si nu va avea puterea suficienta pentru a asigura motorului curentul necesar la urmatoarea pornire.
Farurile si muzica pornite in timp ce motorul este oprit – Pentru a preveni descarcarea bateriei, evitati sa folositi farurile, incarcatoarele sau sa ascultati muzica atucni cand motorul nu functioneaza, deci bateria nu se reincarca.
Coroziunea bornelor de la baterie – Pentru buna functionare a bateriei, curatati terminalele bateriei o data sau de doua ori pe luna. In timpul realizarii acestei operatii, asigurati-va ca purtati manusi si ochelari de protectie – pulberea alba de pe borne este toxica si nu trebuie sa intre in contact cu pielea sau cu ochii.
 

Semne care indica necesitatea inlocuirii unei baterii auto
Exista cateva semne care indica faptul ca bateria este slaba si are nevoie de inlocuire:
Lumina farurilor scade in intensitate atunci cand motorul se opreste;
Motorul porneste mai greu din cauza intensitatii mai slabe a curentului furnizat de baterie;
Umflarea bateriei din cauza unui scurtcircuit intern sau supraincarcari electrice;
Carcasa bateriei s-a deteriorat si pierde lichid.
 

Sfaturi pentru achizitionarea bateriei masinii
Pretul bateriilor auto variaza in functie de puterea si de calitatea acestora. Evitati sa cumparati o baterie auto ieftina si care nu este de calitate superioara, cautati acele modele pentru care raportul calitate pret este unul avantajos. Astfel, se recomanda sa va orientati catre branduri cunoscute precum Bosch sau Varta, acestea fiind printre cele mai bune si mai de calitate.Pentru motoarele diesel cumparati o baterie auto cu un curent de pornire cat mai mare.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă