6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyle10 tipuri de ten și ­ritualul de îngrijire potrivit pentru fiecare

10 tipuri de ten și ­ritualul de îngrijire potrivit pentru fiecare

„Legile cosmetologiei spun că există 10 tipuri de ten. Dacă tenul tău este casectic sau pletoric, cuperotic, senil sau seboreic, șansele să nu-l fi îngrijit corect sunt foarte mari”, a explicat Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială. Aceasta a detaliat tipologia menționată, precum și modalitățile specifice de îngrijire.

TENUL NORMAL prezintă o piele perfect echilibrată și netedă. “Este ușor strălucitoare și nu prezintă pori dilatați sau puncte negre. Nu este sensibilă și suportă ușor săpunul. Se întâlnește la persoanele tinere cu un metabolism echilibrat, fără tulburări hepatice sau digestive. Se recomandă alternarea produselor de îngrijire”, explică specialistul.

TENUL USCAT, specific persoanelor blonde sau roșcate, este caracterizat printr-o piele subțire, cu aspect mat, fragilă și lipsită de elasticitate sau de rezistență. “Tenul uscat se ridează foarte ușor. Poate indica o funcționare defectuoasă a ficatului și a intestinului, iar uneori dereglări endocrine. Tenul uscat este sensibil mai ales iarna, când pot apărea pete roșii din loc în loc”, a mai precizat Ana Maria Mărgineanu. Potrivit acesteia, tenul uscat se împarte, la rândul său, în două subtipuri: cel deshidratat și cel alipic.

TENUL DESHIDRATAT apare veștejit și deteriorat. Se descuamează ușor, se irită și se înroșește cu ușurință. Acest tip de ten conține mai mult sulf decât o piele normală, iar fenomenul deshidratării poate fi superficial sau profund. Cel mai des îl întâlnim după vârsta de 30 ani. Pielea deshidratată necesită creme hidratante, nu suportă săpunul sau loțiunile astringente și trebuie protejată de agenții atmosferici.

TENUL ALIPIC este cel cu pielea lipsită de materiile grase. Acest tip de ten există și la femeile tinere și se prezintă uscat la atingere, cu coji, roșiatic, ce se irită rapid de la săpun și alcool. Pielea alipică are nevoie de creme grase, hrănitoare și trebuie ferită de frig, vânt și soare. De evitat produsele pe bază de glicerină sau loțiunile alcoolizate.

TENUL GRAS poate fi gras-uleios și gras-asfixic. Observat mai des la brunete, prezintă o piele lucioasă, lipsită de suplețe, unsuroasă în special pe frunte, pe aripile nasului și pe bărbie. “Pudra cosmetică este obligatorie în procesul de îngrijire a unui ten gras. Porii dilatați sunt o caracteristică nelipsită, iar lipsa de îngrijire duce la modificarea în timp a culorii pielii în gălbui sau chiar cenușiu, transformând astfel tenul gras-uleios în unul asfixic. Pielea grasă reprezintă adesea prima etapă de trecere spre

TENUL SEBOREIC – patologic, legat de activitatea glandulară. Acesta deține o piele expusă la infecțiile stafilococice prin diminuarea mijloacelor sale de apărare, astfel devine tipul de piele pe care se dezvoltă ușor acneea. Tenul poate deveni asfixic și în urma folosirii de produse contraindicate tipului de ten, care cu timpul obturează porii, sau din cauza curățirii insuficiente a pielii, impuritățile împiedicând funcțiile ei normale. Prima recomandare în cazul acestor tipuri de ten este curățarea profundă în cabinetele cosmetice prin tratamente mai mult sau mai puțin clasice, dar mai ales cu ajutorul microdermabraziunii ce reușește în doar câteva ședințe să modifice considerabil aspectul neplăcut al tenului. Peelingul chimic în concentrații adecvate fiecărui caz poate fi o soluție viabilă pentru un ten asfixic”, a explicat specialistul în estetică facială.

TENUL MIXT prezintă pe nas, frunte și bărbie caracteristicile pielii grase, în timp ce pleoapele, arcadele, sprâncenele, obrajii, gâtul dețin caracteristicile pielii uscate. “În aceste condiții, singura rezolvare este tratarea corespunzătoare a fiecărei porțiuni în parte printr-o diferențiere clară de produse de îngrijire. Dacă pielea este totuși prea sensibilă, tratamentul va începe cu hrănirea și regenerarea tenului, pentru a-i restabili echilibrul. Corect îngrijit, tenul mixt își poate recăpăta calitățile pielii normale”, a precizat Ana Maria Mărgineanu.

TENUL PLETORIC este un ten cu pori dilatați și o pilozitate crescută. Pielea este îngroșată, deshidratată, seboreică, cu tendință spre acnee și cuperoză difuză. Pielea este congestionată permanent și are un aspect cărnos. Necesită consult de specialitate pentru stabilirea unui tratament adecvat și un regim alimentar corespunzător.

TENUL CASECTIC este denumit astfel după cuvântul “cașexie“, adică atrofie generală. Procesul de regenerare fiind încetinit, pielea se descuamează din abundență și astfel tenul se subțiază. Culoarea pielii apare alb-gălbuie, se simte aspră la atingere și deseori prezintă mâncărime și usturime. Îngrijirea se face sub îndrumarea specialistului și presupune utilizarea unor produse specifice de hidratare.

TENUL CUPEROZIC prezintă mici dilatații ale vaselor capilare, temporare sau permanente. “Zonele de elecție fiind pomeții și aripile nasului, capătă inițial un aspect congestionat, iar cu timpul roșeața se accentuează, instalându-se cuperoza. Cauzele ce accelerează procesul de dilatare a vaselor capilare pot fi atât factorii externi (vânt, exces de soare, schimbări bruște de temperatură, folosirea produselor necorespunzătoare), cât și interni, precum tulburări nervoase, regim alimentar necorespunzător sau o digestie defectuoasă. Tratamentul facial de tip fotoregenerare cu IPL + filtrul special pentru vase capilare de 590 nm este singura metodă ce reușește să îmbunătățească aspectul de ten înroșit”, a detaliat specialistul.

TENUL RIDAT îl întâlnim odată cu înaintarea în vârstă, dar de cele mai multe ori apare mai timpuriu din cauza diferitelor abuzuri precum tutunul, alcoolul, lipsa de somn, deshidratarea, dar și din cauza influenței agenților atmosferici. Persoanele slabe și cu pielea uscată sunt predispuse la un ten ridat excesiv chiar dacă vârsta nu le recomandă. Remediile pot fi multiple, dar întotdeaună se recomandă ca tratamentul să înceapă din interior spre exterior (hidratare, somn, alimentație corespunzătoare, suplimente), a mai precizat Mărgineanu. Potrivit acesteia, tratamentele cosmetice cu un real rezultat pentru tenul ridat sunt de tipul mezoterapiei cu microace și substanțe active.

TENUL SENIL sau pielea îmbătrânită se raportează la transformările pe care le suferă pielea în acest stadiu, mai exact straturile profunde ale acesteia. “Pot apărea pete izolate, neuniforme, se schimbă culoarea și catifelarea pielii, apar fire de păr inutile, iar ridurile se adâncesc mereu. La început se observă o uscăciune excesivă a pielii, din cauza lenevirii glandelor sebacee și sudoripare, moment în care trebuie să luăm în calcul schimbarea produselor de îngrijire cu unele mult mai grase și nutritive. Specifice tenului senil sunt și așa-numitele edeme de sub ochi, sub formă de pungi. Se recomandă masaj cosmetic frecvent pentru a drena apa din țesut cât mai eficient cu putință. Tratamentele de întreținere specifice tenului senil sunt multiple, începând cu tratamentele cosmetice clasice și măști hidratante frecvente până la stimularea biologică a celulei prin terapii de fotoregenerare sau mezoterapie virtuală. Pentru o îmbunătățire considerabilă și de lungă durată există soluții precum terapia cu plasma proprie sau mezoterapia injectabilă”, susține specialistul în estetică facială.

TENUL ACNEIC apare în urma unei complicații majore a seboreei și prezintă comedoane, papule, papulo-pustule sau pustule foliculare, noduli, mici abcese și cicatrice. Evoluția acută a acneei se produce în majoritatea cazurilor la pubertate, cuprinde atât fața, cât și spatele, pieptul și chiar umerii din cauza echilibrului hormonal tulburat ce favorizează acneea juvenilă, însă nu este singura care poate apărea. Medicul dermatolog va prescrie tratamentul adecvat și personalizat fiecărui tip de acnee. Prima recomandare a mea este o îngrijire riguroasă a tenului atât acasă, cât și în cabinetul de cosmetică. Tratamentele ce reușesc să îmbunătățească considerabil aspectul inestetic al unui ten acneic sunt de tip IPL cu filtru dedicat în tratarea acneei – 430 nanometri. Sunt excluse tratamentele ce includ expunerea la abur, mezoterapie virtuală sau cu microace. Cel mai important aspect atunci când ne ocupăm de tenul nostru este să ne asigurăm că am identificat corect tipologia lui și să-l îngrijim corespunzător. Pentru a fi sigure 100%, vă recomand să consultați un specialist avizat”, a încheiat Ana Maria Mărgineanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă