12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyle10 beneficii ale sistemelor de învelitori cu țigle din beton

10 beneficii ale sistemelor de învelitori cu țigle din beton

Acoperișul are rolul de închidere a clădirii și de asigurare a unui mediu interior protejat, fiind o barieră eficientă în calea factorilor exteriori, precum ploaia, vântul, umiditatea, zăpada, variațiile de temperatură sau zgomotul.

Din bugetul alocat construcției unei case, o parte substanțială revine învelirii acesteia, adică acoperișului. Aici costurile diferă în funcție de suprafața de acoperit și de materialul din care s-a realizat. Există o mulțime de variante care se pot folosi, de la cele clasice precum țiglele metalice, de beton sau ceramice, până la variantele mai exotice și folosite mai rar, precum stuful, paiele sau verdeața.

Acoperișul din țigle din beton este larg folosit în Europa și în lume, din totalul acoperișurilor în pantă, ponderea celor cu țigle din beton în Germania sau în Marea Britanie, fiind de circa 60%.

Ce sunt țiglele de beton?

Țiglele din mortar din ciment au fost făcute pentru prima dată de germanul Adolph Kruger în anul 1844, folosind metoda presării manuale, țigla răspândindu-se rapid în regiune munților Alpi datorită rezistentei sale la condițiile meteo reci. Totuși producția mai automatizată și tehnologizată a avut loc în Anglia, unde în anul 1919, sub denumirea brandului Redland, a fost produsă spre comercializare prima țigla de beton făcută automatizat. Desigur ulterior procedeele tehnologice au mai evoluat.

Acestea reprezintă un material pentru acoperiș, produs dintr-un amestec din ciment, nisip, apă și câteva adaosuri, cum ar fi pigmenți anorganici. În principal sunt țigle presate, și ulterior singular, dublu sau triplu tratate, adică în afară de culoarea pe bază de oxizi de fier care se adaugă în masa compoziției, ulterior se mai aplică 1, 2 sau 3 straturi de vopsea, mai corect spus, straturi speciale, pe bază de silicați și acril. De altfel, cu cât sunt mai mult tratate, cu atât sunt mai rezistente și culoarea ține mai mult.

În mare, țigla de beton este asemănătoare cu cea ceramică, însă există deosebiri, legate în primul rând de procedeul de fabricație. Țigla ceramica este formată din nisip, apă, adaosuri, însă e pe bază de argilă ceramică, pe când țigla de beton e pe baza de ciment. De asemenea, țigla ceramică este supusă unor procese de ardere și uscare la temperaturi mari, de circa 1000°C, în timp ce în cazul țiglei de beton aceste procese sunt mult mai simple și la temperaturi de circa 60°C.

Beneficiile sistemelor de acoperire cu țigle din beton

 Beneficiile țiglei de beton alcătuiesc un pachet foarte important:

  1. Țigla din beton este rezistentă la orice condiții, de la vânt cu viteze de până la 180 km/oră, datorită densității avute, la căderi de grindină, la căderi de zăpadă și la variații de temperatură de 100°C. Țigla din beton este supusă periodic unor teste de rezistență speciale. Rezistența mecanică a țiglei din beton este de 200 până la 300 kg/ cmp, forțele maxime la care acționează zăpada fiind de circa 200 kg/ mp.
  2. Țigla din beton are o absorbție mică de apă ceea ce îi conferă o rezistență sporită la condițiile schimbătoare ale vremii. Cu cât absorbția apei este mai mare, cu atât rezistența acoperișului la îngheț scade. Apa aflată în porii țiglei se dilată la îngheț supunând-o la tensiuni mecanice crescute. O absorbție mică reprezintă practic țigle fără apă în interior și deci fără tensiuni suplimentare.
  3. Țigla din beton are datorită densității mari o greutate specifică ridicată ce-i dă și o stabilitate mare.
  4. Țigla din beton are și o durată mare de viață, în principiu tot datorită absorbției mici de apă care influențează și durata de viață a materialului. După turnare, țiglele din beton se află într-un proces continuu de întărire, care durează aproximativ 80 de ani. De obicei, viața țiglelor din beton depășește 100 de ani.
  5. Stabilitate chimică și biologică, țigla de beton nu ruginește, nu este influențată de coroziunea substanțelor chimice sau a unor excremente biologice și nu intră în reacție cu alte substanțe din atmosferă. Nu se încarcă electrostatic și nu este influențată de radiația solară. Este foarte stabilă, doar culoarea se estompează în timp.
  6. Impermeabilitatea foarte ridicată este un alt avantaj al țiglei din beton. Nu își mărește volumul în timpul ploilor și permite o scurgere normală a apei. Țiglele din beton rezistă la încărcări de zăpadă și gheață ridicate, cu greutăți de până la 650 kg/mp. Nici o altă învelitoare pentru acoperiș nu are această rezistență.
  7. Precizia dimensională este o altă calitate recunoscută a țiglei din beton. În procesul de fabricație, țiglele din beton nu se deformează, iar acest lucru permite suprapunerea perfectă a falțurilor.
  8. Țigla din beton are o izolare termică și fonică superioară. Datorită densității ridicate și a suprapunerii perfecte a țiglelor, acestea acționează ca un scut de protecție împotriva zgomotului exterior, având capacitatea de a reduce zgomotul cu până la 7 decibeli comparativ cu alte tipuri de învelitori pentru acoperiș.
  9. Țigla din beton vine la pachet cu un sistem de accesorii, abordând acoperișul ca pe un sistem complet. Acest sistem presupune folosirea pieselor și accesoriilor pentru acoperiș care să asigure creșterea gradului de funcționalitate al acestuia și sporirea siguranței din punct de vedere al impermeabilității și stabilității. Folosind aceste accesorii se îmbunătățește funcționalitatea acoperișului și se crește durata lui de viață. Un asemenea sistem cuprinde accesorii pentru ventilație, străpungeri, siguranța accesului pe acoperiș, iluminat, distribuția uniformă a încărcării de zăpadă și împiedicarea alunecării acesteia, precum și sistemul de jgheaburi și burlane pluviale.
  10. Țigla din beton este considerată un produs natural, sustenabil. Compoziția sa din apă, nisip și ciment, cu adaosuri cu tot, este inofensivă pentru om.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă