Accentul cade pe conștientizarea timpului petrecut pe telefon și prevenirea dependenței
Ziua Mondială Fără Telefon Mobil, inițiativă lansată de scriitorul francez Phil Marso, avea ca scop convingerea oamenilor să renunțe, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile. Însă, în 2025, Marso își recalibrează mesajul, recunoscând că întrebarea „Putem trăi fără telefon mobil?” nu mai este realistă.
„Astăzi, Phil Marso nu ne mai cere să ne închidem telefoanele inteligente. În perioade marcate de crize, urgențe și un șomaj în creștere, un astfel de îndemn ar fi iresponsabil”, se arată pe site-ul oficial mobilou.fr., citat de Agerpres.
În schimb, accentul cade pe conștientizarea timpului petrecut pe telefon și prevenirea dependenței. Telefoanele mobile au înlocuit nu doar telefoanele fixe, ci și alte dispozitive, precum camerele digitale, playerele media, sistemele de navigație sau chiar ceasurile cu alarmă.
Specialiștii în sănătate mintală și securitate cibernetică atrag atenția asupra fenomenului de „nomofobie”, teama irațională de a nu avea acces la telefonul mobil. În cazurile severe, lipsa semnalului sau pierderea dispozitivului poate genera anxietate puternică, atacuri de panică și dificultăți de concentrare.
Potrivit unui studiu publicat de Eset România în 2024, peste 90% dintre utilizatorii de tehnologie suferă, într-o formă sau alta, de nomofobie. În întreaga lume, existau, anul trecut, aproximativ șapte miliarde de smartphone-uri, echivalentul a 85% din populația globală.
În trecut, Marso a propus teme de reflecție pentru această zi, precum impactul telefoanelor asupra vieții private și riscurile utilizării excesive a rețelelor sociale. În 2022, a lansat ipoteza unei furtuni solare care ar putea perturba rețelele de comunicații, invitând oamenii să se gândească, la cum ar arăta viața fără telefonie mobilă și internet.
Inițiativa lui Phil Marso a debutat pe 6 februarie 2001, inspirată de romanul său satiric „Asasinul de portabile fără un mobil aparent”, publicat în 1999.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube