29.9 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiSănătateZiua Mondială a Conștientizării Vitiligo. Ce este această afecțiune

Ziua Mondială a Conștientizării Vitiligo. Ce este această afecțiune

Astăzi, 25 iunie, sărbătorim Ziua Mondială a Conștientizării Vitiligo. 1% din populația lumii trăiește cu această afecțiune. De altfel, nu este contagioasă, așa că nu trebuie să te temi.

Data de 25 iunie a fost aleasă în amintirea marelui artist Michael Jackson care a suferit de vitiligo, încă din 1980 și până când a murit, pe 25 iunie 2009.

Ce spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății despre această afecțiune?

„Pe 25 Iunie, Ziua Mondială a Conștientizării Vitiligo este dedicată tuturor celor care trăiesc cu această afecțiune. Manifestată prin apariția unor pete decolorate ale pielii pe orice parte a corpului, vitiligo poate afecta oamenii indiferent de vârstă sau de rasă.

Ziua Mondială a Conștientizării Vitiligo a fost aleasă pentru data de 25 Iunie în amintirea artistului Michael Jackson, care a suferit de vitiligo, din anii 1980 și până la moartea sa (25 Iunie 2009). “Man in the mirrror” spune povestea omului sincer cu sine însuși, dar care acționează pentru binele tuturor.

”If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself and then make a change”.

Această afecțiune nu este una contagioasă. Vitiligo “nu se ia” printr-o strângere de mână sau prin interacțiune. Vitiligo nu este contagios. Cu toate acestea, stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu această afecțiune este, din păcate, un fapt real. Împreună putem schimba această situație!”, transmite Andrei Baciu pe rețelele de socializare.

Semnele vitiligo includ:

  • Pierderea pe alocuri a culorii pielii, care apare de obicei mai întâi pe mâini, față și zonele din jurul deschiderilor corpului și a organelor genitale.
  • Albirea sau încărunțirea prematură a părului de pe scalp, gene, sprâncene sau barbă
  • Pierderea culorii în țesuturile care căptușesc interiorul gurii și al nasului (membranele mucoase)

Complicații vitiligo

Persoanele cu vitiligo pot avea un risc crescut de:

  • Probleme sociale sau psihologice
  • Arsuri solare
  • Probleme oculare
  • Pierderea auzului

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Datoria guvernamentală a ajuns la 50% din PIB în luna mai

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2022, la 614,338 miliarde de lei, de la 602,871 miliarde de lei, în luna precedentă,...

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...

Cele mai aglomerate Vămi în weekendul prelungit de Sfânta Maria

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost ieri, 13 august, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire,...
Ultima oră
Pe aceeași temă