Pe 20 martie, lumea marchează Ziua Internațională a Fericirii, o inițiativă menită să sublinieze importanța fericirii și bunăstării ca obiective esențiale pentru toate națiunile.
Conceptul a a avea o zi internațională a fericirii a fost propus de Regatul Bhutan, o țară cunoscută pentru faptul că măsoară succesul național prin Fericirea Națională Brută, nu doar prin indicatori economici. Abordarea inovatoare a determinat ONU să adopte oficial această zi ca sărbătoare internațională.
Cu ocazia acestei zile, a fost publicat Raportul Mondial al Fericirii, care în 2024 a confirmat că Finlanda rămâne cea mai fericită țară din lume pentru al șaptelea an consecutiv. Clasamentul a fost realizat pe baza sondajelor efectuate în peste 140 de țări, luând în calcul factori precum PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea individuală, generozitatea și percepția corupției.
Țările nordice domină clasamentul, cu Danemarca (locul 2), Islanda (locul 3), Suedia (locul 4) și Norvegia (locul 7) printre cele mai fericite națiuni. Israelul s-a menținut pe locul 5, în ciuda conflictului cu Hamas, în timp ce Statele Unite au ieșit pentru prima dată din Top 20, clasându-se pe poziția 23.
România, în prima treime a clasamentului mondial
În 2024, România s-a clasat pe locul 32 dintr-un total de 143 de țări, situându-se într-o zonă favorabilă a clasamentului mondial.
În premieră, raportul a analizat fericirea în funcție de vârstă, dezvăluind că tinerii români sunt mai fericiți decât generațiile mai în vârstă, o tendință diferită față de multe țări din America de Nord și Europa de Vest, unde satisfacția vieții a scăzut în rândul tinerilor.
Țările cel mai puțin fericite
La polul opus, Afganistan, Liban și Congo au fost clasate printre cele mai nefericite țări din lume, fiind afectate de instabilitate politică, conflicte și sărăcie extremă.
Ziua Internațională a Fericirii ne amintește că bunăstarea emoțională și calitatea vieții sunt la fel de importante ca progresul economic.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.