26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalZi decisivă de alegeri în Găgăuzia. Un candidat socialist contra candidatei Partidului...

Zi decisivă de alegeri în Găgăuzia. Un candidat socialist contra candidatei Partidului Șor

Duminică, 14 mai 2023, se desfășoară cel de-al doilea tur, cel decisiv, de alegeri în Găgăuzia.

În urma voturilor va fi desemnat noul guvernator (bașkan) pentru această regiune autonomă a Republicii Moldova. Ambii candidați care s-au calificat în turul al doilea sunt considerați pro – ruși. Cele mai multe voturi le obținuse, în primul tur, cel din 30 aprilie, Grigorii Uzun. Acesta este, oficial, candidat independent, dar este susținut în alegeri de Partidul Socialiștilor. Celălalt candidat calificat în turul al doilea este Evghenia Guțul, din partea Partidului Șor.

Irina Vlah, actuala deținătoare a funcției de bașkan, a avut deja două mandate și, din acest motiv, n-a mai putut candida la alegerile din anul 2023.

Cu privire la Evghenia Guțul, în Republica Moldova se desfășoară acum o anchetă, coordonată de la Chișinău. Au fost făcute percheziții la mai multe sedii ale Partidului Șor. Echipa lui Guțul este suspectată că a folosit ilegal fonduri în campania electorală. Totuși, comisia electorală de la Comrat, reședința Găgăuziei, a anunțat că nu deține probe despre vreo finanțare ilegală în favoarea candidatei Partidului Șor.

Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă (UTA) aflată în sudul Republicii Moldova, foarte aproape de frontiera cu Ucraina și cu România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă