La o săptămână după altercația violentă cu Donald Trump de la Washington, Volodimir Zelenski a mulțumit joi europenilor pentru sprijinul lor într-un moment în care SUA au pus în dificultate alianța transatlantică și au înghețat ajutorul lor militar pentru Ucraina, conform France 24.
‘Suntem foarte recunoscători că nu suntem singuri. Și acestea nu sunt doar vorbe. Simțim asta’, a declarat șeful statului ucrainean la începutul unui summit extraordinar al celor 27 de lideri ai țărilor din UE, menit să întărească apărarea europeană.
Într-un contrast clar cu imaginea unui președinte american amenințător în Biroul Oval, Zelenski i-a avut alături pe președintele Consiliului European, Antonio Costa, și pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au insistat asupra hotărârii de a sprijini Kievul.
Europa și Ucraina sunt într-un ‘moment decisiv’, a declarat Ursula von der Leyen, promițând să asigure ucrainenilor ‘mijloacele pentru a se proteja și a lucra în favoarea unei păci juste și durabile’.
În aceeași linie, cancelarul federal german Olaf Scholz a respins joi la Bruxelles perspectiva unei ‘păci impuse’ Ucrainei, în fața apropierii între SUA și Rusia. ‘Este foarte important să ne asigurăm ca Ucraina să nu trebuiască să accepte o pace impusă, ci că este vorba de o pace justă și echitabilă, care să garanteze suveranitatea și independența’ țării, a declarat Scholz
În fața amenințării ruse și a celei privind dezangajarea americană, liniile se schimbă: efectuând un viraj multă vreme de neimaginat, Germania preconizează acum investiții masive pentru a-și întări armata. Până acum susținătoarea unei linii bugetare stricte, Germania vine chiar – spre stupefacția numeroșilor diplomați europeni – să pledeze pentru o reformare și relaxare a ‘corsetului bugetar’ al UE.
800 de miliarde de euro pentru înarmarea Europei
Într-un context geopolitic total schimbat, Comisia Europeană a dezvăluit un plan pentru a ‘reînarma Europa’, menit să mobilizeze circa 800 de miliarde de euro. Printre pistele evocate, posibilitatea pentru statele membre de a-și majora substanțial cheltuielile militare fără ca acest lucru să fie luat în calcul în stabilirea deficitului.
‘Acesta este un enorm pas înainte, însă el este necesar într-o perioadă ieșită din comun’, a subliniat Ursula von der Leyen.
‘Vreau să cred că SUA vor rămâne de partea noastră. Însă trebuie să fim pregătiți și dacă lucrurile nu vor sta astfel’, a declarat cu o zi înainte, într-o alocuțiune televizată, pe un ton sumbru, președintele francez Emmanuel Macron.
Dincolo de mesajul adresat Ucrainei, această reuniune a celor 27 nu ar urma să ducă la mari anunțuri în cifre. Circa 30 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru Ucraina în 2025 și mai multe țări ale UE nu consideră necesar, în viitorul imediat, să fie mărită această sumă.
Washingtonul, care s-a apropiat pe față de Kremlin după conversația telefonică între Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin de pe 12 februarie, a înghețat luni ajutorul său militar pentru Ucraina.
Această suspendare, care compromite în final capacitatea Ucrainei de a se apăra în fața agresiunii ruse, privește de asemenea partajarea de informații, un element esențial pentru soldații ucraineni pe câmpul de luptă, a subliniat șeful CIA, John Ratcliffe.
Ucraina, care și-a înmulțit gesturile împăciuitoare după întrevederea catastrofală de vineri de la Washington, în timpul căreia Trump a amenințat că o va ‘lăsa să cadă’, a declarat că lucrează pentru noi negocieri cu americanii.
Zelenski vrea un armistițiu pe cer și pe mare cu Rusia
Marți, Zelenski a propus un armistițiu cu Rusia pe cer și pe mare, pentru a începe discuții asupra unei ‘păci durabile’ sub ‘leadershipul’ lui Donald Trump. El s-a declarat de asemenea dispus să semneze un acord-cadru cu privire la exploatarea de resurse naturale în Ucraina cu SUA, ceea ce președintele american cere.
Șeful statului ucrainean cere la rândul său garanții de securitate solide de la aliații săi occidentali în cadrul unor potențiale negocieri, pentru a se asigura că armata rusă nu va invada din nou țara sa după o ipotetică încetare a ostilităților.
Turcia, care dispune de a doua cea mai mare armată în cadrul NATO ca număr de oameni, a subliniat joi că este gata să desfășoare forțe în Ucraina ‘dacă va fi necesar’, în vederea respectării încetării luptelor.
Lavrov dezaprobă propunerile lui Macron
Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a respins însă orice eventualitate privind un acord al Moscovei pentru desfășurarea de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina pentru a garanta un eventual armistițiu. ‘Nu vedem niciun compromis posibil’, a declarat Lavrov.
Potrivit lui Emmanuel Macron, Rusia ‘a făcut deja din conflictul ucrainean un conflict mondial’ și, în acest context, ‘a rămâne spectator ar fi o nebunie’.
Însă modul în care Europa ar urma să reacționeze nu se bucură de unanimitate. Liderul naționalist ungar Viktor Orban, susținător ardent al lui Donald Trump, a atenționat împotriva adoptării de concluzii scrise asupra Ucrainei la finalul summitului, făcând să planeze riscul ca aceste divizări să fie scoase și mai mult la iveală.
‘Cu privire la Ucraina, obiectivul este de a se ajunge la un acord al celor 27, sau aproape’, a rezumat printr-o formulă cizelată un diplomat european. ‘În orice situație, vom putea merge înainte. Important este ca Ucraina să fie susținută‘.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!