27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski dezvăluie o convorbire telefonică avută cu Putin

Zelenski dezvăluie o convorbire telefonică avută cu Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a povestit cum a decurs o discuție cu președintele rus Vladimir Putin în perioada de după semnarea acordurilor de la Minsk din 2014. Acesta spune că a fost „de acord cu Putin” și, „după un timp, au început să ne omoare pe linia de contact”. Zelenski susține că Putin a folosit acordurile de încetare a focului pentru a se pregăti pentru invadarea Ucrainei, potrivit Antena 3.

„Acordul de la Minsk a fost o capcană și, din păcate, o parte a Europei a susținut această capcană a Rusiei. Acordul de la Minsk este cel mai rău lucru posibil, ceva care nu trebuie în niciun caz reluat, care este un conflict înghețat. Aceasta este o pauză care ar permite Rusiei, ca agresor, să se pregătească, pentru că asta a făcut Rusia”, a spus Zelenski la forumul internațional Ambrosetti, care se desfășoară în Italia, potrivit ukrinform.net.

El a menționat că, deși acordurile de la Minsk au rămas valabile, Ucraina se află într-o zonă gri pentru toată lumea – nu numai pentru populație, ci și pentru investitori. „Ce fel de investitor va investi în Ucraina, deși Ucraina are pământuri bogate? Nimeni, pentru că nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu Ucraina, pentru că nu există sprijin 100% din Europa, din lume, și nu a existat 100 % înțelegere a ceea ce s-ar întâmpla cu Rusia”, a spus Zelensi.

Rusia, a mai spus el, a creat un conflict înghețat, apoi și-a dezvoltat industria și s-a pregătit pentru o invazie la scară largă în cazul în care Ucraina își va alege propria cale. Calea către independență, calea către Europa, ceea ce s-a și întâmplat.

O discuție ar fi avut loc după ce rușii i-au atacat pe ucraineni în Donbas

Zelenski amintește o discuție cu Putin, după ce rușii au început să îi atace pe ucraineni în Donbas.

„Prin urmare, acordul de la Minsk nu poate fi comparat cu garanții reale de securitate, deoarece acordul de la Minsk este un conflict înghețat. A fost dificil pentru toată lumea să-l pună în aplicare. Am încercat. Am încercat să fac ceea ce ar trebui să facă un președinte – am venit (să particip – n.red.) în formatul Normandia A fost o întâlnire cu Germania, Franța, Rusia și Ucraina. Am vorbit cu el (n.red. cu Vladimir Putin) și am fost de acord împreună pentru o încetare a focului. Astăzi, mulți vorbesc despre un armistițiu. Am trecut prin câteva armistiții cu Putin. Am fost de acord și, după un timp, au început să ne omoare pe linia de contact. L-am sunat și i-am spus: „am convenit un armistițiu”. Mi-a răspuns: „Da, vom remedia acum.” Timpul a trecut și au început să ne omoare din nou. Se pregăteau, așa că nu trebuie să existe un conflict înghețat”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe 22 februarie 2022, înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Acordurile de la Minsk au încetat să mai existe, deoarece Rusia a recunoscut independența entităților „DPR/LPR” din estul Ucrainei.

Zelenski: Putin nu a reușit să divizeze Europa

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să rămână uniţi în sprijinul ţării sale care se confruntă cu o agresiune din partea Rusiei, subliniind că Vladimir Putin a „eşuat” în încercarea sa de a diviza Europa, potrivit bbc.com.

În deschiderea celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la Palatul Blenheim, lângă Oxford, în nord-vestul Londrei – locul de naştere al fostului premier britanic Winston Churchill – Zelenski a evocat că tocmai curajul a fost trăsătura distinctă a acestui om de stat britanic şi, în acest spirit, a declarat el, este important ca europenii să fie „uniţi”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă