Volvo Cars din Suedia, deținută de grupul chinez Geely, a anunțat joi că profiturile anuale au crescut în 2024, în ciuda unei încetiniri în ultimul trimestru, dar că perspectivele pentru acest an sunt mai dificile, scrie AFP.
Volvo Cars preconizează un an 2025 dificil
Grupul a înregistrat o creștere de 13% a profitului net, ajungând la 15,9 miliarde coroane (1,5 miliarde dolari) anul trecut, datorită creșterii vânzărilor cu 8% și economiilor de costuri.
După un prim semestru dinamic în 2024, Volvo Cars a precizat că a avut o a doua jumătate de an mai dificilă, iar CEO-ul Jim Rowan a dezvăluit în raportul anual al companiei că cererea în scădere a avut un impact asupra vânzărilor și rezultatelor.
Producătorul se așteaptă ca acest trend să continue și în acest an, prognozând că 2025 va fi un „an foarte dificil” pentru sector și pentru Volvo Cars, în condițiile în care analiștii prevăd o creștere minimă din cauza „incertitudinilor ciclice, structurale, transformatoare și geopolitice.”
Volvo Cars a menționat că ar putea fi afectată de tarifele impuse de Uniunea Europeană asupra vehiculelor fabricate în China, dar și în Statele Unite.
CITEȘTE ȘI – Vânzările Tesla scad semnificativ în Europa din cauza reacției consumatorilor față de implicarea politică a lui Musk
Ca răspuns, grupul plănuiește să transfere producția unui model din China în fabrica sa din Ghent, Belgia.
Acțiunile Volvo Cars au scăzut cu aproximativ 11% la mijlocul după-amiezii pe Bursa de la Stockholm, investitorii fiind dezamăgiți de profitabilitatea de la sfârșitul anului și îngrijorați de perspectivele pentru 2025.
În ultimul trimestru al anului 2024, grupul a înregistrat o scădere de 28% a profitului operațional, ajungând la 3,9 miliarde coroane, parțial din cauza unei ajustări de valoare de 1,7 miliarde legată de un „joint venture” cu producătorul de baterii în dificultate Northvolt.
Volvo Cars a preluat întreaga activitate respectivei, care viza construirea unei fabrici uriașe de baterii pentru vehiculele electrice ale producătorului.
Automobilul a anunțat în septembrie anul trecut că renunță la obiectivul stabilit în 2021 de a deveni complet electric până în 2030, reducând ținta la un interval între 90 și 100%.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!