30.8 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInternaționalViktor Orban l-ar susține condiționat pe premierul olandez Mark Rutte la șefia...

Viktor Orban l-ar susține condiționat pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că l-ar putea sprijini pe premierul olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, potrivit DPA, preluat de agerpres.ro.

Rutte trebuie să prezinte scuze pentru „remarcile insultătoare” pe care le-a făcut împotriva Ungariei, a declarat Orban într-un interviu acordat portalului de ştiri Mandiner, finanţat de guvern, şi care a fost publicat miercuri seara.

Rutte trebuie, de asemenea, să fie de acord că Ungaria nu trebuie să participe la nicio misiune militară a NATO îndreptată împotriva Rusiei în Ucraina, a mai spus Orban.

Dar nimeni nu solicită, planifică sau pregăteşte o astfel de operaţiune militară a Alianţei Nord-Atlantice, precizează DPA. Şi chiar dacă statele membre pot desfăşura iniţiative pe cont propriu, în aceste cazuri alte ţări nu sunt obligate să se alăture.

Mandatul actualului secretar general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, expiră în octombrie. Este necesar un vot unanim în alianţa celor 32 de naţiuni pentru a alege un succesor. În prezent, toţi membrii, cu excepţia României şi Ungariei, îl susţin pe Rutte, notează DPA.

România are în prezent propriul candidat pentru funcţia de şef al NATO, în persoana preşedintelui Klaus Iohannis, al cărui al doilea şi ultim mandat se încheie în toamnă, reaminteşte agenţia germană de presă.

„Susţinem România”, a spus Orban în interviul pentru Mandiner.

Comentariile sale despre condiţiile necesare pentru Rutte par să se aplice în cazul în care Bucureştiul ar retrage candidatura lui Iohannis, precizează DPA.

Ungaria este membră a NATO din 1999. Sub conducerea lui Orban, care deţine puterea fără întrerupere din 2010, Budapesta urmează o poziţie din ce în ce mai prietenoasă cu Rusia.

Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin ajutorul oferit Ucrainei

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război mondial, prin faptul că oferă sprijin militar Ucrainei.

Ministrul de Externe de la Budapesta, Szijjártó Péter, este un colaborator apropiat al premierului Viktor Orbán, care, la rândul său, are o relație bună cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

“Pregătirile de la Bruxelles pentru Războiul Mondial sunt din ce în ce mai puternice, acum există aproape o licitație între stânga americană, NATO și Bruxelles, în loc să se concentreze pe stabilirea păcii și să caute soluții diplomatice. Noi transporturi de arme și miliarde de euro sunt pe ordinea de zi astăzi”, a transmis ministrul maghiar de Externe, în timp ce se află într-o vizită în Luxemburg.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă