24.9 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski așteaptă oferta UE pentru Ucraina în timp ce Rusia îi distruge...

Zelenski așteaptă oferta UE pentru Ucraina în timp ce Rusia îi distruge orașele

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri (22 iunie) oferta așteptată de la Uniunea Europeană(UE) pentru statutul de candidat pentru națiunea sa, obosită de lupte, în timp ce forțele ruse au lovit cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov și regiunea de est Donbas.

Vorbind într-o adresă video de seară, Zelenski a spus că a discutat cu liderii europeni încă de dimineață „de dragul unei decizii pozitive cu privire la candidatura Ucrainei”, discuțiile fiind așteptate să continue.

Liderii europeni vor pune în mod oficial Ucraina pe drumul lung către aderarea la UE, la summitul de la Bruxelles, joi (23 iunie). Deși în principal simbolică, mișcarea va ajuta la ridicarea moralului național într-un moment foarte dificil, într-un conflict de patru luni care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane și a distrus orașe, conform Reuters.

Zelenski a cerut liderilor europeni ca oferta UE pentru țara sa să vină mai repede, deși parcursul european al Ucrainei va fi unul lung

Loviturile rusești de marți (21 iunie) și de miercuri de la Harkov, de lângă granița cu Rusia, au fost cele mai grave de câteva săptămâni, într-o zonă în care viața normală revenise, de când Ucraina a împins forțele Moscovei înapoi luna trecută.

Diplomații spun că Ucraina va avea nevoie de un deceniu sau mai mult pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE. Liderii UE spun însă că blocul trebuie să facă un gest care să recunoască sacrificiul Ucrainei.

Ursula von der Leyen îndeamnă liderii europeni să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE

Preşedintele Comisiei Europene(CE) Ursula von der Leyen a făcut apel la liderii europeni „să fie la înălţime” acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul Consiliului European.

Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării acestui statut Ucrainei şi Republicii Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Georgia, care aspiră şi ea la aderarea la UE, va trebui în ceea ce o priveşte să desfăşoare reforme înainte de a obţine statutul de candidat, potrivit avizului Comisiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua drapelului

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, duminică, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, că tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut şi viitor,...

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România. Acest titlu a fost acordat de Comisia Europeană. Programul „Traista cu...

Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat în instanță

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei a fost anulat în instanță, printr-o decizie a Tribunalului București. Decizia instanței anulează Hotărârea Consiliului General al Municipiului București...
Ultima oră
Pe aceeași temă