20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalVIDEO: Proteste în Los Angeles în urma anulării dreptului la avort

VIDEO: Proteste în Los Angeles în urma anulării dreptului la avort

În urma hotărârii Curții Supreme a SUA de vineri, care a eliminat dreptul la avort la nivel național, recunoscut în urmă cu aproape 50 de ani prin decizia istorică Roe vs. Wade, protestatarii au ieșit pe străzile din Los Angeles pentru a-și exprima opoziția.

Protestatarii s-au adunat în fața tribunalului Statelor Unite din centrul orașului și cer ca hotărârea să fie anulată imediat.

„Am ieșit astăzi pentru surorile mele, pentru familia mea. Am o mamă, o soră, orice viitoare fiice pe care le voi avea vor fi afectate de această decizie în cele din urmă. Și este pur și simplu foarte trist”, a declarat pentru Reuters protestatarul David Martinez.

Acestuia i s-a alăturat Sonia Desaidamle, o studentă din Los Angeles, care a spus că a făcut un avort recent și s-a adresat mulțimii.

„Nu obligăm legal oamenii să doneze sânge și nici nu îi obligăm pe oameni să își doneze rinichii sau măduva osoasă sau orice altceva, iar acest lucru este mai puțin invaziv și mai puțin dureros decât sarcina, așa că este o nebunie acest concept de a încerca să forțăm femeile să rămână însărcinate, este o nebunie”, a spus ea, adăugând: „Este încă greu aici – chiar și atunci când ai posibilitatea de a alege și libertatea. Așa că, atunci când nu ai această alegere și libertate, nu ai sprijinul de care ai nevoie, nu pot… chiar mi se rupe inima. Nu pot să exprim cât de mult mă doare să mă gândesc la asta.”

Decizia a fost așteptată pe scară largă după ce luna trecută au apărut detalii potrivit cărora Curtea Supremă intenționa să retragă legislația. De atunci, furia s-a acumulat, dar a atins apogeul atunci când vestea a fost anunțată oficial vineri dimineața.

Dar printre disidenți, au existat și voci care au susținut decizia Curții Supreme.

Princ Israel a venit din Beverly Hills pentru a le spune protestatarilor că el crede că instanța a făcut alegerea corectă.

„În ziua judecății, nu vor fi proteste acolo… este o crimă. Indiferent cum încearcă cineva să o răsucească sau să spună ceva, crima este crimă, așa că eu susțin că dacă crima este păcat, avortul este crimă”, a spus el.

Pentru demonstrantul Annie Day, unul dintre cei care au organizat protestul, acesta este doar începutul bătăliei pentru ca decizia să fie anulată.

„Prima mea reacție a fost de furie. Prima mea reacție a fost furia față de ceea ce înseamnă acum, din punct de vedere legal, că statutul femeii în America este cel de reproducător și incubator”, a spus ea, adăugând: „Am fost furioasă și hotărâtă să mă ridic și să ies pe aceste străzi și să aduc oamenii pe aceste străzi pentru a lupta”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...

Avertizare de inundații, pe râuri din șase bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă