25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăȘtirile zileiMediuVIDEO - ONU: "Schimbările climatice sunt greu de combătut fără cooperarea dintre...

VIDEO – ONU: „Schimbările climatice sunt greu de combătut fără cooperarea dintre SUA și China”

„Nu există nicio modalitate de a rezolva cele mai presante probleme ale lumii fără un dialog și o cooperare eficientă între Statele Unite și China”, a declarat purtătorul de cuvânt al șefului ONU, Antonio Guterres, Stephane Dujarric, după ce Beijingul a întrerupt discuțiile cu Washingtonul pe tema climei.

Combaterea schimbărilor climatice a fost un domeniu cheie de cooperare între cele două superputeri. Dar, China a suspendat discuțiile ca parte a escaladării represaliilor sale față de vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Scurta vizită a lui Pelosi în această săptămână în Taiwanul autoguvernat, pe care China îl revendică ca fiind al său, a înfuriat Beijingul și a declanșat exerciții militare chinezești la o scară fără precedent în mările și în aerul din jurul insulei.

Mișcarea a venit în contextul în care oficialii americani și chinezi și-au intensificat angajamentul în ceea ce privește problemele climatice în perspectiva summitului COP27 privind clima din Egipt din noiembrie.

China și Statele Unite sunt cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră, iar angajamentul lor bilateral anterior privind schimbările climatice a ajutat la deschiderea drumului către Acordul de la Paris privind clima din 2015.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Se lărgește prăpastia dintre bogați și săraci în școala românească

Mulți ani s-a vorbit în spațiul public despre cele două Românii din școli: fandoseala odraslelor politicienilor sau oamenilor de afaceri cu background suspect și...

Liviu Pop: Admiterea în colegii, discriminare

Introducerea examenului de admitere în colegiile naționale, așa cum prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, reprezintă o discriminare a elevilor, apreciază fostul ministru al Educației...

Copil mort într-un accident produs pe DN2

Un băiat în vârstă de 14 ani a decedat într-un accident rutier care a avut loc în această dimineaţa pe DN 2, în zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă