18.9 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalVIDEO: De ce cresc prețurile alimentelor la nivel mondial?

VIDEO: De ce cresc prețurile alimentelor la nivel mondial?

Clima, pandemia, întreruperea lanțului de aprovizionare, creșterea inflației și conflictul din Ucraina, toate acestea influențează puternic costul culturilor de bază și al alimentelor pe care le consumăm. Perspectivele imediate par sumbre.

Majoritatea oamenilor din întreaga lume au observat că s-au scumpit chiar și cele mai elementare ingrediente alimentare. Dar de ce, și de ce acum?

Prețurile alimentelor la nivel mondial au început să crească la mijlocul anului 2020, atunci când blocajele au închis întreprinderi, au tensionat lanțurile de aprovizionare și i-au determinat pe consumatori să facă stocuri.

De atunci, au existat probleme cu principalele culturi la nivel global.

Brazilia, principalul exportator mondial de soia, a suferit o secetă severă în 2021. Anul acesta, recolta de grâu din China a fost printre cele mai slabe din istorie.

Prețurile alimentelor au atins un record istoric în februarie și martie, grăbite de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din producția mondială de grâu și orz și două treimi din uleiul de floarea-soarelui din lume. Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb.

Indonezia a interzis majoritatea exporturilor de ulei de palmier la sfârșitul lunii aprilie pentru a asigura aprovizionarea internă.

Prețurile mai mari ale uleiului vegetal au dus la creșterea costurilor alimentare în general.

Persoanele cele mai afectate de creșterea prețurilor la alimente trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde un procent mai mare din venituri este cheltuit pe alimente.

Dar chiar și în locuri precum SUA, prețurile alimentelor au reprezentat în martie cea mai mare parte a inflației din 1981 încoace, potrivit Fitch Ratings.

Prețul alimentelor în Marea Britanie a crescut în aprilie cu cel mai rapid ritm din ultimii zece ani.

Este greu de spus, când se vor îmbunătăți lucrurile.

Producția agricolă depinde de factori greu de anticipat, cum ar fi vremea.

Pe măsură ce clima se încălzește, condițiile extreme reprezintă un alt risc pentru culturi.

ONU spune că este puțin probabil ca problema securității alimentare globale să fie rezolvată fără a restabili producția agricolă ucraineană.

Conflictul este, de asemenea, de vină pentru creșterea bruscă a prețurilor la îngrășăminte, deoarece țările evită să cumpere de la producătorii cheie, Rusia și Belarus.

Acest lucru i-ar putea descuraja pe fermieri să aplice pe câmpurile lor substanțe nutritive adecvate pentru culturi, ceea ce ar putea duce la scăderea randamentelor și la prelungirea crizei.

Banca Mondială se așteaptă ca prețurile agricole să scadă în 2023, dacă vor crește livrările de recolte din Argentina, Brazilia și SUA.

Dar acest lucru nu este în niciun caz garantat.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Voucherele sociale de 250 lei vor fi distribuite de Poșta română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane...

Ucraina restricționează livrările de porumb spre portul Reni de la Dunăre

Compania naţională de căi ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a introdus restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre, a...

Românii plătesc cel mai scump curent electric din Europa

Eurostat-ul a dat decisiva: Românii plătesc pentru gospodăriile lor cel mai scump curent electric din Europa, raportat la puterea de cumpărare, adică după metodologia...
Ultima oră
Pe aceeași temă