20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalVIDEO: Congresul american adoptă un proiect de lege bipartizan privind siguranța armelor

VIDEO: Congresul american adoptă un proiect de lege bipartizan privind siguranța armelor

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat vineri, pentru prima dată în ultimele trei decenii, o legislație importantă privind siguranța armelor de foc. A fost trimisă către președintele Joe Biden pentru a o semna, la o zi după o hotărâre a Curții Supreme care a extins pe scară largă drepturile la arme de foc.

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat vineri o lege semnificativă privind siguranța armelor de foc, pentru prima dată în ultimele trei decenii.

PELOSI: „Moțiunea este adoptată.”

Aceasta a venit la o zi după o decizie a Curții Supreme care a trecut la extinderea largă a drepturilor privind armele de foc, hotărând că americanii au dreptul constituțional de a purta arme de mână în public.

Proiectul de lege adoptat vineri în Congres nu merge atât de departe pe cât sperau democrații, inclusiv președintele SUA, Joe Biden.

Acesta nu interzice vânzările de puști de tip asalt sau de încărcătoare de mare capacitate.

Cu toate acestea, ia unele măsuri care ar ajuta statele să țină armele departe de mâinile celor considerați a fi un pericol pentru ei înșiși sau pentru alții și să blocheze vânzarea de arme celor condamnați pentru abuzuri asupra partenerilor intimi necăsătoriți.

Democrata și președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, a spus:

„Toți cei care ne-am întâlnit cu supraviețuitorii în urma tragediilor am înțeles mesajul lor clar și răspicat: trebuie să facem ceva. Astăzi, în onoarea lor, ascultăm strigătul lor puternic, trimițând legislația majoră de prevenire a violenței cu arme de foc pe biroul președintelui Biden pentru a fi semnată.”

Controlul armelor de foc a fost mult timp o problemă care a provocat diviziuni în Statele Unite, multiplele încercări de a plasa noi controale asupra vânzărilor de arme eșuând de fiecare dată până vineri.

Ceea ce unii democrați au numit un proiect de lege modest, un prim pas, a venit în urma crimelor în masă comise luna trecută la un supermarket din Buffalo, New York, și la o școală primară din Uvalde, Texas.

Camera a votat 234-193 asupra proiectului de lege de vineri.

Doar 14 republicani au susținut măsura.

Jim Jordan, deputat republican în Camera Reprezentanților, a susținut că proiectul de lege încalcă dreptul constituțional de a „păstra și purta arme”, despre care conservatorii spun că ar trebui să fie protejat pe scară largă.

„Astăzi, democrații se iau de libertățile cetățenilor americani care respectă legea, conform celui de-al doilea amendament. Ei pot să vă ia arma. Ei vă pot lua armele. Îți pot lua drepturile prevăzute de al doilea amendament. Și apoi trebuie să faci o petiție pentru a avea o audiere ulterioară în care să le primești înapoi.”

Casa Albă a declarat că președintele Biden va semna legea sâmbătă dimineață.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...

Cele mai aglomerate Vămi în weekendul prelungit de Sfânta Maria

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost ieri, 13 august, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire,...

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...
Ultima oră
Pe aceeași temă