26.9 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalVIDEO: China întrerupe colaborarea militară și climatică cu SUA

VIDEO: China întrerupe colaborarea militară și climatică cu SUA

China a anunțat că întrerupe colaborarea cu Statele Unite în mai multe domenii, inclusiv între comandanții militari și în ceea ce privește schimbările climatice, în urma furiei provocate de vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Enervată de vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, China a anunțat vineri că oprește colaborarea cu Statele Unite într-o serie de domenii – precum cel militar, schimbările climatice și multe altele.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a calificat mișcarea drept „iresponsabilă”:

„Știți, acțiunile Chinei în acest moment, sunt fundamental iresponsabile. Nu este nevoie și nu există niciun motiv pentru această escaladare”.

Acest răspuns vine după ce China a început exerciții militare cu focuri reale în mările din jurul Taiwanului – insula autoguvernată pe care Beijingul o consideră teritoriul său.

Exercițiile cu focuri reale, cele mai mari desfășurate vreodată de China în strâmtoarea Taiwan, sunt programate să continue până duminică (7 august).

„Adevărul este că vizita lui Nancy Pelosi a fost pașnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporționat și escaladat”, transmit reprezentanții SUA.

Vineri, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a lansat avioane pentru a avertiza celelalte avioane de luptă ale Chinei care au intrat în zona de apărare aeriană a insulei.

Blinken a declarat că SUA vor continua să sprijine aliații regionali și să efectueze un tranzit aerian și maritim standard prin strâmtoarea Taiwan.

Beijingul a anunțat, de asemenea, că va impune sancțiuni împotriva lui Pelosi și a familiei sale apropiate, ca răspuns la acțiunile sale „vicioase” și „provocatoare”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

4 motive pentru care ar trebui să oferiți cadouri personalizate

Lumea continuă să evolueze într-un ritm frenetic și multe lucruri care erau ideale sunt acum considerate „de modă veche”, în timp ce modalități noi...

Furtună politică în SUA, după perchezițiile de la casa lui Trump. VIDEO

O primă etapă spre un proces pentru unii, o "persecuţie politică" pentru alţii: percheziţia spectaculoasă a casei lui Donald Trump de către FBI a...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 168: țara vecină spune că Moscova dorește racordarea centralei din Zaporojie la Crimeea

UPDATE, ora 09:44: Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă