19 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia intensifică bombardamentul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol

Rusia intensifică bombardamentul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol

Forțele ruse și-au intensificat vineri bombardamentul asupra oțelăriilor Azovstal asediate de la Mariupol.

În uzina, aflată în portul din sudul Ucrainei, se află ultimul bastion al apărătorilor ucraineni dintr-un oraș aproape complet controlat de Rusia după un asediu de mai bine de două luni.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat vineri că negocierile cu Rusia pentru scoaterea apărătorilor din uzina Azovstal sunt „foarte dificile”, dar nu a oferit detalii, conform Reuters.

O mare coloană de forțe ruse și separatiști pro-ruși a fost văzută mărșăluind de la Mariupol către Donețk.

Bombardamentul rusesc de la uzina Azovstal din Mariupol a făcut un număr mare de răniți ce nu pot fi evacuați

Președintele Ucrainei a declarat că au fost în desfășurare discuții foarte dificile cu privire la evacuarea „unui număr mare” de soldați răniți din oțelăria asediată din portul strategic Mariupol din sud-est, în schimbul eliberării prizonierilor de război ruși.

Mariupol, care a avut cele mai grele lupte din aproape trei luni de război, se află acum în mâinile Rusiei, dar sute de apărători ucraineni încă rezistă la oțelăria Azovstal, în ciuda săptămânilor de bombardament rusesc intens.

Rezistența feroce ucraineană, pe care analiștii militari spun că președintele Vladimir Putin și generalii săi nu au reușit să o anticipeze când au lansat invazia pe 24 februarie, a încetinit și, în unele locuri, a inversat progresele rusești în jurul Ucrainei. „În acest moment, sunt în curs de desfășurare negocieri foarte complexe cu privire la următoarea fază a misiunii de evacuare – îndepărtarea răniților grav, a medicilor”, a declarat președintele Volodymyr Zelensky într-un discurs târziu.

El a spus că intermediarii internaționali „influenți” au fost implicați în discuții, fără a detalia. Rusia, care a insistat inițial ca apărătorii din buncărele întinse din epoca sovietică de sub oțel să renunțe, a spus puțin în public despre discuții.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un nou medicament pentru diabet

Un nou tratament pentru diabetul de tip 2 a fost aprobat de către Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA). Noul produs - Mounjaro...

CFR a ridicat o “chinezărie” de Cupa Campionilor

Ne-am obișnuit ca șefii fotbalului românesc să risipească sume importante de bani pe trofee care de care mai “amărâte”. CFR Cluj a primit duminică un...
00:00:52

VIDEO: Stațiile de carburant din Sri Lanka au rămas fără combustibil

Benzinăriile din capitala Sri Lanka, Colombo, au rămas fără combustibil, ceea ce a dus la formarea de cozi în fața benzinăriilor. Criza economică a...
Ultima oră
Pe aceeași temă