26.8 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalLituania se pregătește ca Rusia să o deconecteze de la rețeaua electrică...

Lituania se pregătește ca Rusia să o deconecteze de la rețeaua electrică din regiune

Lituania va fi pregătită dacă Rusia o va deconecta de la rețeaua electrică regională ca răzbunare pentru blocarea transporturilor feroviare ale unor mărfuri rusești către exclava Kaliningrad din Moscova, dar nu este așteptată nicio confruntare militară, a declarat miercuri (22 iunie) președintele acesteia pentru Reuters.

Rusia este furioasă de mișcarea Lituaniei de a bloca transporturile feroviare ale unor mărfuri către exclava sa din Kaliningrad.

Acum Europa așteaptă răspunsul Rusiei. Dar Lituania spune că este gata dacă Moscova decide să oprească fluxul de electricitate. Anul trecut a instalat unelte noi pe legătura sa electrică cu Polonia pentru o astfel de eventualitate.

Lituania ar putea fi deconectată de Rusia de la rețeaua electrică din regiune, dar s-a asigurat că va primi curent electric din Europa

Aceasta ar trebui să însemne că poate trece rapid la aprovizionarea din Europa continentală.

Vorbind cu Reuters, președintele lituanian Gitanas Nauseda a spus că se așteaptă la sprijinul deplin de la Bruxelles: „Ar fi foarte bine ca prin Comisia Europeană să se explice autorităților ruse conținutul sancțiunilor și, probabil, se vor elimina unele tensiuni care apar chiar acum”.

Kaliningrad este un teritoriu rusesc cuprins între Polonia și Lituania care depinde de legăturile feroviare prin Lituania pentru multe livrări.

Astfel, importul de oțel și alte metale feroase a fost blocat de sâmbătă (18 iunie), mai multe mărfuri urmând să fie adăugate la noua interdicție.

Rusia a reacționat cu furie, spunând că toți cetățenii statului baltic vor simți răspunsul său. Încă nu a precizat ce va însemna asta.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Maia Sandu ar putea face o vizită la Kiev

Președinta Maia Sandu ar putea face o vizită la Kiev, unde ar urma să aibă o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski. "Există un asemenea...

Bode: Drogurile distrug vieţi. Am solicitat tuturor structurilor mai multă implicare

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri că a solicitat tuturor structurilor din...

Ministerul român de Externe ironizează declarațiile Rusiei despre „România Mare”

Ministerul Afacerilor Externe al României ironizează declarațiile Rusiei, care susținea că intrarea Republicii Moldova în UE ar însemna că se reface "România Mare". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă